Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičně zachraňovali topící se osoby, ani v předvánočním období tak nepřestávají ve výcviku

Včera v 08:35 hodin vyslal operační důstojník jednotku profesionálních hasičů centrální stanice Zlín k záchraně osoby z vodního toku v části města Zlín – Příluky na ulici Dřevnická.

Teprve ve chvíli příjezdu na místo zjistili hasiči, že se jedná o připravené prověřovací cvičení. Toto zjištění ale nijak neovlivnilo činnost zasahujících. Jeden z hasičů oblečený do potápěčského obleku vyrazil jištěn kolegy přímo do středu řeky Dřevnice, kde se pod jezem nacházel figurant. Toho vyprostil a přitáhl ke břehu, kde už čekali další hasiči s nosítky. Poté už následoval transport figuranta k zásahovému vozidlu, kde mu byla poskytnuta první pomoc.

Obdobný průběh mělo i dnešní dopolední prověřovací cvičení jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Morkovic – Slížan na Kroměřížsku. Rozdíl byl pouze v tom, že připravený figurant byl zachraňován z plochy rybníku v části obce Pačlavice – Pornice. Za použití stejného vybavení a taktiky dostali cvičící hasiči tonoucího v několika minutách z vody a poskytli mu nezbytnou první pomoc.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet