Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z úmyslně utrženého potrubí unikal plyn, který nasledně vzplál a poškodil jeden byt

Ve čtvrtek 18. prosince 2014 devět minut po desáté dopoledne vyslalo operační středisko hasiče k požáru dveří jednoho z bytů v Plzni na Masarykovo náměstí. Během cesty k zásahu dostali hasiči informaci, že v té samé budově dochází i k úniku zemního plynu.

Na místě hasiči zjistili, že chybí zhruba 5 metrů plynového potrubí. Před příjezdem jednotky uživatel bytu uhasil dveře vědrem vody a nájemníci stačili pootvírat všechna okna na chodbě.

Hasiči vstoupili násilně do sklepa a uzavřeli hlavní uzávěr plynu do objektu. Současně z bytu poškozeného požárem vyvedli jednu osobu. Technik z RWE, který dorazil na místo současně s naší jednotkou, po celou dobu zásahu měřil koncentrace plynu po celém domě. Z počátku před důkladným odvětráním byly koncentrace plynu na nebezpečné hranici.

Po odvětrání prostor předali hasiči budovu bytovému družstvu a policii. Pravděpodobná příčina vzniku požáru – z úmyslně utrženého potrubí unikal plyn, který postupně naplňoval prostory budovy. Plyn se dostal mezerami okolo dveří do bytu, kde současně sepla karma, což způsobilo drobný výbuch a následně požár veškerého silně hořlavého materiálu v bytě. Kromě dveří mezi ohořelými předměty bylo jmelí nad dveřmi, platové mřížky na chodbě, sušená kvítka levandule, papírové ubrousky ve spíži…

Škody doposud nebyly vyčísleny.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet