Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pepřový sprej způsobil evakuaci školy

K úniku nebezpečné látky do ovzduší hasiči dnes dopoledne vyjížděli do Střední odborné školy Morava v Řehořově ulici v Brně-Černovicích. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 10.12 hodin a na místo vyjela jednotka hasičů ze stanice v Lidické ulici.Ilustrač­ní foto

Po příjezdu vyšlo najevo, že na chodbě školy před zhruba 45 minutami někdo vystříkal pepřový sprej. Vedení školy ihned vyhlásilo evakuaci žáků i pedagogů, a učitelé za pomoci otce jednoho žáka již dráždivý zápach odvětrali. Hasiči prozkoumali celou budovu a protože nezjistili žádný další štiplavý zápach spreje, ukončili zásah. Podle informací HZS sprej na chodbě zřejmě vystříkal jeden z žáků školy.

Dělník na stavbě spadl do jímky

K záchraně dělníka, který se zřítil do hloubky několika metrů, vyjížděli hasiči dnes dopoledne na stavbu čističky odpadních vod v Rousínově na Vyškovsku. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 10.39 hodin, na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Vyškova a dobrovolná jednotka z Rusínova. K zásahu bylo povoláno také družstvo hasičů – lezců ze stanice v Lidické ulici v Brně, kteří mají specializaci k záchraně osob z výšek a hloubek.

Pětačtyřicetiletý dělník se zřítil na dno budované kanalizační jímky do hloubky 6,3 metru. Při příjezdu hasičů o zraněného dělníka na dně jímky již pečovali zdravotníci. Ke zraněnému se spustili i hasiči, kteří na dno jímky dopravili speciální záchranná transportní nosítka, do nichž společně se zdravotníky muže uložili. Za pomoci jeřábové ruky a kladkostroje a horolezecké výbavy pak hasiči nosítka vytáhli z jímky a zraněného předali zdravotníkům.


Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje 
Sdílet