Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru garáže v Dětmarovicích vážně popálen muž

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pátek 25. 4. 2008 odpoledne u požáru garáže v Dětmarovicích na Karvinsku. Hasiči poskytli první pomoc vážně popálenému muži (ročník 1961), kterého převezl vrtulník Letecké záchranné služby do popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Muž měl u rodinného domku pronajatu garáž o půdorysu 6 × 4 metrů, stojící u hospodářské budovy o základně asi 8 × 6 metrů, obě se sedlovou a pultovou střechou. Podle vlastních slov „přeléval chlast“, ale hasičům již nebyl schopen říci, zda přitom například nekouřil. Alkohol patrně vybuchl, stříknul na muže a chytil mu oděv. Muž jej duchapřítomně strhnul dolů a nahý v šoku odběhl.

To už si jej všiml nezletilý chlapec majitelky domku a garáže a ta jej zahalila dekou. Požár oznámila na operační středisko hasičů sousedka deset minut po 14. hodině.

Na místo byly vyslány dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Karviné a Orlové a později také dobrovolní hasiči z Dětmarovic.

Při jejich příjezdu již šlehaly plameny ze střechy garáže a hořel Opel (typ patrně Vectra či Kadett). Muž chtěl totiž v oku autem odjet, ale místo nastartování sjel k hořící garáži.

Hasiči se věnovali vážně popálenému muži v popáleninovém šoku, který seděl na lavičce, jeho vážné popáleniny prvního druhého stupně asi na třetině těla pokryli sterilní gázou a s mužem komunikovali. Muž měl zasaženy obě nohy až po břicho, také ruce od dlaní až po lokty. Za chvíli přijela rychlá záchranná služba a pak byl muž naložen na vrtulník.

Druhé skupině se podařilo dostat požár pod kontrolu asi za dvacet minut, když museli vynést několik desetilitrových lahví s propan-butanem. Dalších asi 40 minut požár dohašovali a rozebírali střešní konstrukce. Na kontrolu požářiště na místě zůstala místní jednotka.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Podle hrubého odhadu majitelů přesáhla celková škoda na hospodářském objektu s garáží, kde byly uschovány různé stroje a kola, a na oplu, půl milionu korun.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wej-
Sdílet