Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TFA Andrlův Chlum 2008

Dne 26. dubna 2008 se na rozhledně Andrlův Chlum v Ústí nad Orlicí konal 1. ročník soutěže TFA – nejtvrdší hasič přežívá. Sjelo se sem celkem 49 profesionálních i dobrovolných hasičů z celé republiky, kteří se přesvědčili, kde jsou hranice lidských možností.

Soutěžící nejnáročnější soutěže museli po startu uchopit dvě nezavodněná vedení „B“ i s proudnicemi, poté je museli rozvinout na vzdálenost přibližně 50 m, kde proudnice odložili na metu. Dále obouručním šestikilovým kladivem provedli 60 úderů do konstrukce „hammer boxu“ střídavě nahoru a dolů. Následně překonali dvoumetrovou bariéru a transportovali po čtyřicetimetrové dráze 80 kg těžkou figurínu (úchopem obouruč zezadu – tzv. Raitekův úchop). Na dalším stanovišti vzali dva 20kg barely a přenesli je na vzdálenost 20m do vyznačeného prostoru. A aby toho nebylo skutečně málo, tak nakonec museli vyběhnout 183 schodů rozhledny Andrlův Chlum (asi 12.NP), kde se nacházel cíl této náročné soutěže. To vše v těžkém zásahové obleku a s dýchacím přístrojem na zádech a maskou na obličeji.
Soutěž byla pojata jako modifikace disciplín TFA (jedná se o simulaci zásahové činnosti v ochranném oděvu pro hasiče za použití izolačního vzduchového dýchacího přístroje).

Nejlepším a nejsilnějším profesionálním hasičem do 40 let se stal Lukáš Novák z HZS Pardubického kraje, územního odboru Ústí nad Orlicí, který všechny tyto náročné disciplíny zvládl v čase 138,47 sekundy. Za 155 sekund se podařilo doběhnout do cíle Milanu Pařilovi z Jihlavy a bronz si odnesl s krásným časem 156,70 sekundy Tomáš Lehký z HZS Pardubického kraje, územního odboru Ústí nad Orlicí.

V kategorii nad 40 let se mezi profesionálními hasiči na první příčce umístil Michal Valenta z Prahy s časem 232,15 sekundy, druhou příčku obsadil Jaroslav Čermák z HZS Pardubického kraje, územního odboru Svitavy s časem 243,17 sekundy.

Mezi dobrovolnými hasiči do 40 let první příčku s časem 166,10 sekundy obsadil Václav Janů z Babic, druhý byl Martin Bohunek z Řetové s časem 172,70 sekundy a třetí místo si zaslouží Jiří Bauer ze Sloupnice, který dokončil soutěž s časem 178,17 sekundy.

V kategorii dobrovolných hasičů nad 40 let byl nejlepší Petr Jokeš z podniku Iveco s časem 224,35 sekundy, druhý byl Miroslav Křivohlávek z Letohradu a třetí skončil Leoš Kovář z České Třebové.

Všichni soutěžící předvedli úctyhodné výkony a divákům tak dokázali, že jsou to muži na pravých místech.


Info: Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


Foto: Helena Görnerová – www.helenag.cz

-wap-
Sdílet