Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče na Zlínsku prověřila v polovině prosince simulovaná nehoda autobusu

Zásahy na místech vážných dopravních nehod autobusů nebo vlaků patří pro všechny ze zasahující složky IZS k těm nejsložitějším. Na místech nehod se zpravidla nachází větší množství zraněných osob, z nichž některé zůstávají ve vracích havarovaných dopravních prostředků zaklíněni.

Průběh zásahu bývá také provázen prvotním chaosem a množstvím emocí na straně postižených. Od apatie a špatné schopnosti komunikace po projevy agresivity a snahy zasahovat do činnosti záchranářů.

K několika vážnějším nehodám především autobusů došlo v minulých letech i na území našeho kraje. Naštěstí žádná z událostí nedosáhla tragických rozměrů. To ale neznamená, že by profesionální hasiči nevěnovali problematice zásahů na místech takových událostí menší pozornost. Nehody prostředků hromadné přepravy osob jsou často předmětem svým rozsahem větších či menších cvičení, kterých se zpravidla účastní i ostatní základní složky IZS.


Jedno z takových cvičení jednotek požární ochrany bylo provedeno v polovině prosince v areálu dopravní společnosti ČSAD Invest, a.s.ve Zlíně – Loukách.

V 10:12 hodin byly vyslány jednotky profesionálních hasičů centrální stanice Zlín a Otrokovice, spolu s jednotkou hasičů města Zlína, na místo hlášené dopravní nehody autobusu s asi dvaceti osobami. Z místa bylo hlášeno větší množství zraněných a zaklíněných osob. Že se nejedná o skutečnou nehodu, ale o připravené prověřovací cvičení, zjistili hasiči až v okamžiku příjezdu na místo události.

Úkolem pro cvičící jednotky bylo především provedení záchranných prací s poskytnutím neodkladné zdravotnické pomoci, tříděním velkého počtu raněných metodou START ((S – snadná, T – terapie, A – a, R – rychlé, T – třídění), vyproštění zaklíněných osob a jejich transport do místa shromaždiště. Cvičení se zúčastnili také policisté a městští strážníci, kteří si vyzkoušeli postupy při zvládnutí mimořádné situace. Role figurantů se ujali studenti zdravotnické školy. Je nutné poznamenat, že svých úkolů se zhostili opravdu svědomitě a zasahující hasiče a policisty značně potrápili.

Seznam zúčastněných jednotek hasičů

  • HZS Zlínského kraje (Zlín) – 1 x CAS 24 2500/250–M1T,
  • HZS Zlínského kraje (Zlín) – 1 x PKN-S1V: Renault + KTE,
  • HZS Zlínského kraje (Otrokovice) – 1 x CAS 20/4000/240-S2T
  • JSDHO JPO II Zlín – 1 x CAS 20/3400/210 – S2R
por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet