Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osm jednotek hasičů zasahovalo u požáru v Kladně, dvě osoby byly evakuovány ze žebříku

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen v Kladně. Požár zachvátil obchod, ve kterém je rychlé občerstvení a následně se rozšířil na celou budovu. Hasiči museli z budovy evakuovat dvě osoby a psa, vynesli rovněž dvě 10kg propan-butanové láhve, které museli následně ochlazovat.

Operační středisko k události vyslalo hasiče ze stanic Kladno, Slaný a Stochov a obcí Hřebeč, Brandýsek, Pchery, Braškov a Unhošť.

Požár zasáhl střechu a podkroví, bytové i nebytové prostory a prodejnu. Hasiči za asistence PČR překontrolovali i sousední objekty, zda se požár nešíří i do nich. Vodu musely cisterny dovážet z vodáren, pouliční hydranty zamrzly.

Ve 23:15 hodin dostali hasiči požár pod kontrolu. Krátce po půlnoci došlo k redukci sil na místě a vystřídání hasičů novými, přivolanými z domova do služby. V 00:30 hodin byl ukončen II. poplachový stupeň. Požářiště bylo potřeba hlídat celou noc, dohašovala se skrytá ohniska, termokamerou byly kontrolovány všechny prostory.

Při této mimořádné události hasičům intenzivně pomáhaly také ostatní složky IZS – PČR, ZZS, MěP, pohotovostní služby ČEZ distribuce a RWE, byla vyžádána také spolupráce od MPS Kladno a SÚS STČ (posyp komunikací v místě zásahu a na trasách kyvadlové dopravy vody) a byla vyžádána osobní a věcná pomoc statika.

Při zásahu nikdo nebyl zraněn. Přímá škoda byla vyčíslena na 3 mil. Kč (uchráněné hodnoty ve stejné výši).


Požár byl zlikvidován v 9.00 hodin. Na základě vyjádření statika je do vedlejších objektů už vstup povolen, znovuobnovena je dodávka elektrické energie, zprovozněna bude i přípojka plynu.

Celé dopoledne probíhalo ve spolupráci s PČR šetření, které má objasnit příčinu vzniku požáru. Vyšetřovatelé na místě zajistili stopy a vzorky a odeslali je k expertíze. Pracují se všemi možnými verzemi, včetně úmyslu.

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet