Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru domu ve Vrchlabí zemřeli dva lidé

K tragickému požáru opuštěného domu došlo v noci na neděli (27. dubna 2008) v Nádražní ulici ve Vrchlabí. Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen v neděli 25 minut po půlnoci. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Vrchlabí, dále byli povoláni dobrovolní hasiči z Vrchlabí – Podhůří a Špindlerova Mlýna. Při požáru zemřeli dva lidé, další tři osoby utrpěly zranění.

Když na místo dorazila první jednotka hasičů, ze střechy domu se valil hustý kouř. V domě v té době přebývalo pět bezdomovců. Dva lidé, kteří se dostali z hořícího domu včas, utrpěli popáleniny a nadýchali se kouře. Velitel zásahu se od zraněných dozvěděl, že jsou uvnitř další osoby. Hasiči v dýchacích přístrojích provedli průzkum uvnitř domu a vyvedli jednoho zraněného muže. Všechny tři osoby byly převezeny záchrannou službou do nemocnice. Hasiči pokračovali s hašením požáru a zároveň prohledávali dvoupodlažní dům. Zhruba za 30 minut nalezli v půdním prostoru dvě mrtvé osoby – muže a ženu, kterým se nepodařilo včas utéct. Požár se podařilo lokalizovat krátce po jedné hodině v noci a uhasit kolem druhé hodiny ranní.

Zdevastovaný rodinný dům byl v době požáru zaplněný hořlavým komunálním odpadem, který tam dopravili bezdomovci. Ten dopomohl k rychlému šíření plamenů. Požár značně poškodil střešní konstrukci a dřevěné podlahy v půdním prostoru.

Šetření na místě ukázalo, že požár vypukl v půdním prostoru. Co bylo jeho příčinou se nadále zjišťuje. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 100 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 300 tisíc korun.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Trutnov

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-wob-
Sdílet