Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil historický mlýn v Břeclavi

Rozsáhlý požár historického objektu likvidovali od dnešního dopoledne hasiči v centru Břeclavi. Požár nevyužívaného bývalého mlýna u zámku na nám. T. G. Masaryka byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 10.21 hodin. Ilustrační foto.

Vzhledem k rozsahu události byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu. Na místo postupně vyjelo devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů – profesionální jednotka ze stanice v Břeclavi, jednotka HZS podniku Českých drah a dobrovolné jednotky ze Staré Břeclavi, Poštorné, Lanžhota, Valtic, Hrušek, Lednice a Tvrdonic. K likvidaci požáru bylo celkem nasazeno 17 zásahových vozidel včetně výškové techniky.

Už při příjezdu prvních jednotek byla jedna ze tří budov mlýna celá v plamenech a oheň se spojovacími částmi objektu šířil na ostatní budovy. Protože plameny šlehaly se střechy dvacet metrů vysoké budovy, hasiči proti nim zamířili vodní proudy z automobilového žebříku a vysokozdvižné plošiny. K likvidaci požáru postupně nasadili deset vodních proudů. K jejich zásobování zřídili kyvadlovou dopravu vody z městské hydrantové sítě a ze zdroje na požární stanici. Hašení komplikoval obtížný přístup k objektu. Prohořívání a postupné borcení trámových stropů znemožnilo přístup do budovy a hasiči mohli zasahovat jen zvenku. Požár, který se rozšířil na všechny budovy bývalého mlýna, se podařilo dostat pod kontrolu ve 13.05 hodin.

Odlétající jiskry a uhlíky odlétající v silném větru zasáhly také střechu na nedalekém objektu bývalého pivovaru, poškozenou při vichřici Emma. Požár této střechy se hasičům podařilo zlikvidovat bez problémů a oheň nezpůsobil žádnou škodu. Oheň se rozšířil také do lesíka za pivovarem, kde vzplál zhruba 25 metrů vysoký strom. Protože strom hořel po celé výšce kmenu, hasiči ho museli pokácet a dohasit na zemi. Hasiči rovněž bránili rozšíření ohně na blízký, památkově chráněný břeclavský zámek.

Krátce před 14. hodinou byl počet zasahujících požárních jednotek snížen z devíti na pět a hasiči se soustředili na dohašovací práce. V současné době na místě k dohašování lokálních ohnisek hoření zasahuje jedna požární jednotka. Dohašování doutnajícího požářiště zřejmě potrvá až do večerních hodin.

Požár prakticky zničil tři vzájemně propojené budovy bývalého mlýna a z objektu zůstaly jen obvodové zdi. Podle prvních poznatků šetření oheň vypukl zřejmě už v ranních hodinách v přízemí prostřední, pětipodlažní, dvacet metrů vysoké budovy o půdorysu 20 krát 10 metrů. Oheň zbytky schodiště a dřevěných trámových stropů postupně prohoříval až do půdního prostoru objektu. Hasičům byl požár ohlášen až v době, kdy hořel celý vnitřní prostor všech pater budovy. Propojovacími trakty se pak plameny rozšířily na sousední, rovněž pětipodlažní budovu o stejném půdorysu, a nižší, třípodlažní objekt o půdorysu 25 krát 15 metrů.

Historický mlýn byl do roku 1989 využíván jako sklad podniku Zemědělské zásobování a nákup. V dalších letech objekt chátral a opuštěný, nedostatečně zajištěný objekt vyhledávali bezdomovci. V letech 2003, 2004 a 2005 již v bývalém mlýně hořelo.
Příčinu vzniku požáru budou po jeho uhašení zkoumat specialisté HZS a Policie ČR. Způsobenou škodu vyšetřovatel HZS předběžně odhadl na 100 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wej-
Sdílet