Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení: únik amoniaku ze Zimního stadionu

Složky IZS (profesionální hasiči, Policie ČR, Městská policie Ostrava a Zdravotnická záchranná služba) cvičily dnes dopoledne se zaměstnanci Zimního stadionu společný zásah při úniku 50 až 80 kg amoniaku (čpavku) z technického zařízení Zimního stadionu Sareza v Ostravě-Porubě.

Obě policie měly na starosti neprodyšné uzavření oblasti, aby lidé nevstupovali do ohrožující zóny, řídili dopravu, hasiči se oblékli do protichemických obleků a zachránili zraněného zaměstnance – technika Zimního stadionu. Přenesli jej do bezpečné oblasti a předali Zdravotnické záchranné službě. Pak trhlinu utěsnili pomocí nafukovací ucpávky a pomocí štítových proudnic vytvořili vodní clonu k naředění uniklého amoniaku. Vedle toho byla upozorněna tři zařízení (ZŠ, MŠ a hotel) v blízkosti stadionu na únik čpavku. Cvičení trvalo zhruba hodinu.


Celá tisková zpráva:

Tři jednotky profesionálních hasičů z Ostravy, Zdravotnická záchranná služba, Policie ČR a Městská policie Ostrava zasahovaly v úterý 29. 4. 2008 dopoledne u úniku amoniaku potrubí u chladící věže ve strojovně Zimního stadionu městské společnosti Sareza v Ostravě-Porubě. Šlo naštěstí pouze o cvičení složek integrovaného záchranného systému.

Při zjištění trhliny v potrubí se nešťastně zranil na noze jeden ze dvou zaměstnanců stadionu. Kolega mu nasadil ochrannou masku a informoval mistra provozu, který zavolal na Centrum tísňového volání Ostrava. Odhadem uniklo 50 až 80 kg amoniaku (čpavku), pro reálnost situace zaměstnanci skutečně malé množství čpavku vypouštěli. Přístroj na měření koncentrace amoniaku, který u chladící věže hasiči používali, jeho přítomnost skutečně signalizoval.

Do bezpečné vzdálenosti od místa havárie přijely tři ostravské jednotky HZS MSK ze stanic v Porubě, Zábřehu a Hrabůvce a hasiči se začali převlékat do protichemických obleků. První skupina šla ošetřit zraněného technika a odnesla ho do bezpečí, kde jej předala zdravotníkům k dalšímu ošetření. Obě policie uzavřely celou ohrožující zónu ve vzdálenosti několika desítek metrů od strojovny, aby tam nevcházeli lidé a nevjížděla vozidla, řídili dopravu a také hlídali techniku zasahujících hasičů.

Druhá skupina hasičů utěsnila trhlinu pomocí nafukovací ucpávky, další hasiči vytvořili pomocí hadic a štítových proudnic vodní clonu k naředění uniklého amoniaku. Na závěr se hasiči převlékali z použitých protichemických obleků v dekontaminačním prostoru. Cvičení trvalo zhruba hodinu.

Hasiči také ze začátku upozornili tři zařízení v blízkosti Zimního stadionu (základní školu, mateřskou školu a hotel) na nebezpečí ohrožení zdraví při úniku amoniaku. Jediným řešením bylo zavřít všechna okna na straně od stadionu a přesunout se do místností na opačné straně. Hasiči tam poslali své pozorovatele. Evakuaci si procvičili také zaměstnanci stadionu. Celkem se takto do cvičení zapojilo kolem tisícovky dětí a dospělých.

Na mimořádnou událost upozorňovala obyvatele okolních domů mobilní siréna, s níž projížděli okolními ulicemi hasiči ve vozidle ostravských strážníků. Po siréně následovalo mluvené varování s upozorněním, že jde pouze o cvičení.

(Aby nevznikla panika, studenti Fakulty bezpečnostního inženýrství VŠB-TU roznesli dopředu do okolí zhruba 250 letáků, upozorňujících na cvičení. Vkládali je do poštovních schránek a lepili na vchodové dveře bytových domů.)

Cílem cvičení bylo především prověřit komunikaci a spolupráci jednotlivých složek IZS. Podle zaměstnanců Zimního stadionu zde naposledy uniklo menší množství amoniaku při rekonstrukci zařízení v polovině 90. let



Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-kuw-
Sdílet