Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chtěla žena skočit či nechtěla?

Dne 29.4. 2008 krátce po obědě jsem jel přes Brněnský most v Jihlavě. Najednou mi cosi zarazilo. Byla to osoba, sedící na zábradlí směrem z mostu nohami nad údolím. Na vzniklou situaci jsem okamžitě zareagoval…

V uplynulých dvou dnech jsem se toulal ohledně hasičských záležitostí po naší republice, včera má cesta končila nedaleko Jihlavy. Když jsem směřoval již zpět na Prahu, cestou přes jihlavský Brněnský most mi cosi zarazilo. Na betonovém zábradlí mostu seděla osoba ženského pohlaví. Okamžitě jsem odstavil vozidlo na přilehlé zastávce trolejbusu a šel jsem zjistit, co se děje. Když jsem k osobě došel blíž, bylo jasné, že není duševně zcela v pořádku. Proto jsem velmi rozmýšlel, co udělat. Vše jsem konzultoval s mojí drahou polovičkou, která je zdravotnický záchranář. Jednání s psychicky narušenou osobou je velmi ošemetné a tak nevíte, jak zareaguje. Přítelkyni hned napadlo, že to může být pacientka z místní psychiatrické léčebny, která se nachází pár desítek metrů za Brněnským mostem. Nejlepší by bylo, zajet tam a přivést odborníky. To se tedy stalo. Žena však bez dozoru nezůstala. Na vrátnici léčebny jsem jejím pracovnicím sdělil problém. Začalo obvolávání, zda-li někde nechybí nějaká pacientka a byla povolána městská policie Jihlava. Té se bleskurychle podařilo ženu dostat do svého služebního vozu a dovézt jí do léčebny. Pravděpodobně se jednalo o pacientku z tzv. volného oddělení.

Nelze se přít o tom, jestli naše činnost přispěla k záchraně života či nikoliv, nelze také jednoznačně říct, zda-li žena chtěla skočit či se ve svém psychickém stavu pouze ,,kochala" pohledem ze zábradlí mostu, podstatné je to, že se ji podařilo zachránit.

Co mi na celé události zaráží nejvíc je fakt, že po mostě přejelo x aut a prošlo x chodců, jedna žena i v době, kdy jsem u sedící osoby byl já a nikdo z nich (až na jednu vyjímku mimo nás), opravdu nikdo nezareagoval! Pod sedící osobou byla hloubka cca 20 metrů. Nemusela chtít skočit, ale i jakýkoliv drobný neopatrný pohyb v jejím psychickém stavu mohl znamenat neštěstí. Lidská lhostejnost je dle mého jednou z nejhořích věcí v současném světě. Bohužel.

Na fotografii je šipkou označeno místo, kde osoba seděla.

Prosím, nebuďme k sobě lhostejní! To je vše, co jsem tímto článkem chtěl říct.


-wap-
Sdílet