Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čarodějnice pohledem hasičů

Ani letošní filipojakubská noc se neobešla bez zásahů hasičů, pálení čarodějnic však nezpůsobilo dramatičtější nárůst počtu požárů a z pohledu hasičů lze slavnosti označit za klidné. ilustrační foto

Od 18:00 (dne 30.4.) do 3:00 (dne 1.5.) došlo na území republiky k celkem 48 požárům (včetně těch, které nesouvisely s oslavami), z toho 11 bylo v přírodním prostředí (lesní porost, tráva, pole).

Během filipojakubské noci zasahovaly jednotky požární ochrany na území ČR
u přibližně 30 mimořádných událostí, které bezprostředně souvisely s pálením čarodějnic. (V roce 2007 to bylo cca 60 událostí). Kromě požárů způsobených neopatrností při samotném pálení museli hasiči také dohašovat opuštěná ohniště, evidovány jsou i plané poplachy, kdy jednotky požární ochrany byly přivolány k domnělému požáru – ve skutečnosti nenahlášenému pálení čarodějnic. V souvislosti s čarodějnicemi hasiči několikrát vyjížděli i k technickým zásahům, museli např. odstranit májku, která spadla do drátů elektrického vedení.

Klidnému průběhu letošního pálení čarodějnic napomohl fakt, že na rozdíl od loňského roku republiku nesužuje sucho a riziko vzniku požáru v přírodním prostředí je tak výrazně menší než v roce 2007.
Pozitivní je, že občané vyslyšeli žádosti ze strany hasičů a na operační a informační střediska Hasičského záchranného sboru ČR předem nahlásili stovky chystaných pálení čarodějnic. Výrazně to omezilo počet zbytečných výjezdů jednotek požární ochrany k domnělým požárům.

I když samotné oslavy pálení čarodějnic se naštěstí obešly bez většího zásahu jednotek požární ochrany, k tragédii během filipojakubské noci přece jen bohužel došlo. V obci Vestce na Jindřichohradecku se během oslav muž polil hořlavou kapalinou a zapálil se. I když mu svědci ihned přispěchali na pomoc a uhasili ho, způsobená zranění muž nepřežil.

Přestože samotné oslavy nepřinesli větší nárůst počtu zásahů jednotek požární ochrany, hasiči se během filipojakubské noci rozhodně nenudili a zasahovali i u velkých požárů. Například na Chebsku likvidovalo 6 jednotek požární ochrany rozsáhlý požár budovy autodopravy – příčina je zatím v šetření. V Třebešově na Rychnovsku zase 10 jednotek požární ochrany zasahovalo u požáru stodoly s uloženými stroji. Příčina se taktéž šetří.


kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR


-wob-
Sdílet