Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva velké požáry na Rychnovsku

V Třebešově na Rychnovsku shořela stodola, v Doudlebech provoz na výrobu lepenky. Při prvním z požárů se lehce zranil jeden ze zasahujících hasičů.Nové fotografie

Jedenáct jednotek z rychnovska likvidovalo požár stodoly v Třebešově, škoda dosáhla jeden milion korun. Hasiči po uhašení objektu o rozměrech 16 × 9 metrů museli rozebrat krovy a strhnout štítovou zeď, hrozící pádem na místní komunikaci, současně ochlazovali přilehlé budovy. Příčinu požáru šetří hasiči i policie. Uvnitř objektu se nacházely zemědělské stroje, stavební materiál, stavební a palivové dřevo. V době příjezdu hasičů na místo byla již celá stodola v plamenech a ve třetí fázi rozvoje hoření. Při likvidaci požáru se lehce zranil dobrovolný hasič. Předběžně byly stanoveny tři vyšetřovací verze možného vzniku požáru – technická závada na elektroinstalaci, nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm nebo úmyslné zapálení.

Ve středu odpoledne likvidovali rychnovští hasiči také požár v areálu firmy na výrobu lepenek v Doudlebech nad Orlicí. Jednalo se o požár retorty na výrobu asfaltu. Uvnitř se nacházelo zhruba 8 tun asfaltu, který vytekl na plynový hořák a vzňal se. Samotný zásah byl komplikovaný, neboť asfalt vytekl do mezipláští retorty a rozlil se i kolem kotle. Hasiči museli použít těžkou pěnu a pomocí písku vytvořit zátarasy pro vytékající asfalt. Probíhalo také ochlazování vnějšího pláště, které se ale ukázalo jako neúčinné kvůli dalšímu plášti na retortě. Po demontáži plynového hořáku, zapěnění mezipláští ze dvou stran se podařilo požár po 20. hodině lokalizovat. Škoda na znehodnoceném asfaltu byla majitelem odhadnuta na 100 tisíc korun.

Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-wob-, -wej-
Sdílet