Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nezodpovědné jachtaře zachraňovali hasiči na Slezské Hartě …

Krátce před šestnáctou hodinou dne 1. 5. 2008 dostali hasiči informaci, že na hladině vodní nádrže Slezská Harta na Bruntálsku plave převrácená sportovní jachta. Vedle ní se jejích bortů drží dvě osoby.

Na místo ihned vyjely jednotky profesionálních hasičů Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Bruntál se čtyřmi vozy a dvěma čluny a s nimi další dvě jednotky sboru dobrovolných hasičů z Horního Benešova a Lomnice. Lomničtí hasiči na místo také vezli člun. Do pohotovosti byla uvedena jednotka sboru dobrovolných hasičů v Bruntále.

Po příjezdu na místo zjistili průzkumem, že převrácená plachetnice z jedné z místních půjčoven plave na hladině v oblasti obce Roudno a ve vodě vedle ní se nacházejí dvě osoby bez plovacích záchranných vest. Hasiči ihned spustili člun na hladinu a pro jistotu povolali na místo také potápěče pro zajištění akce. Po doplutí k místu nehody nalezli u převrácené lodi třicetisedmi letého muže a jeho devítiletou dceru. Ta jevila známky silného podchlazení. Hasiči oba pasažéry převrácené plachetnice naložili do člunu a dopravili na břeh. Tam je předali do péče zdravotnické záchranné služby. Dívenka zůstala na pozorování v prostorách záchranné služby v Bruntále, kde si ji ve večerních hodinách v pořádku vyzvedl její otec.

Hasiči na místo povolali rovněž majitele půjčovny, Policii ČR a pracovníky Státní plavební správy, kteří zahájili šetření příčin nehody. Hasiči pomocí člunů převrátili loď zpátky do svislé polohy a dopravili ji zpět ke břehu. Po vyčerpání vody z plachetnice ji předali nepoškozenou zpět majiteli.

Průběh a příčiny nehody plachetnice jsou v šetření, ale již nyní lze říci, že nezodpovědnost otce, který si se svou malou dcerou plachetnici pronajal, skončila šťastně jen díky rychlé pomoci složek integrovaného záchranného systému. Je opravdu hazardování se života, když si při plavbě na půjčené lodi ani otec ani dcera neoblékli plovací záchranné vesty. Stačilo málo a nehoda nemusela skončit bez následků na zdraví nebo dokonce životech posádky.



kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezského kraje


-kuw-
Sdílet