Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořelo v cirkusové stáji

Dne 2. května 2008 ve 21:39 hodin byl na tísňovou linku telefonního centra tísňového volání 112 ohlášen požár v zooparku v obci Bášť okres Praha – východ.Přidány fotografie

Volající uvedl, že hoří stodola, ve které jsou zvířata. Na místo požáru byla vyslána zásahová jednotka HZS Středočeského kraje stanice Neratovice, jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Dolínek, Líbeznice a Zdiby.

Ihned po příjezdu na místo požáru velitel zásahu povolal další zásahové jednotky – HZS Středočeského kraje, stanice Stará Boleslav, stanice Mělník a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Neratovice, Kostelec nad Labem a Klecany.

Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o požár dřevěného objektu stáje o rozměrech cca 30×10 m, ke kterému jsou přistavěny dva výběhy pro tygry. Dále bylo průzkumem zjištěno, že v objektu stáje se žádné zvíře nenachází, jelikož dva ustájení poníci byli po zjištění požáru vypuštěni do výběhu. V přistěvěných výbězích se nacházeli dva tygři, které zásahová jednotka musela chránit vodní clonou až do příjezdu veterinární služby PET Medic, která zvířata uspala. Po té byli oba tygři v přepravních bednách odneseni do bezpečné vzdálenosti.

Vzniklým požárem došlo k poškození celého objektu stáje včetně přistavěných výběhů. Vlivem vzniklého sálavého tepla došlo dále k poškození dvou nákladních vozidel zn. Mercedes, sloužících k přepravě zvířat. Vzniklá škoda byla odhadnuta na 1.000.000,–Kč.

Z důvodu probíhajícího zásahu v nočních hodinách bylo detailní ohledání požářiště provedeno v dopoledních hodinách dne 3. května 2008. Tohoto ohledání se zúčastnili příslušníci HZS Středočeského kraje a Policie ČR. Dále byl na místo požáru přizván služební pes Policie ČR, specializace detekce akcelerantů hořlavých kapalin. Z provedeného detailního ohledání vyplynulo, že nejpravděpodobnější příčinou vzniku požáru je úmyslné zapálení neznámým pachatelem.


por. Zbyněk Habelt
Oddělení zjišťování příčin vzniku požárů ÚO Mladá Boleslav


Pozn. redakce: Jak uvedl server idnes.cz, jednalo se o stáj cirkusu Berousek.

Pozn.redakce 2: Na místě navíc zasahovalo jedno družstvo a CAS-32 HZS hl. m. Prahy ze stanice 3

-kaw- -wob-
Sdílet