Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár velkokapacitního seníku v Míkovicích

Dne 2. 5. 2008 v 17:41 hod. byli hasiči informováni o požáru budovy u Míkovic na uherskohradišťku. Hasiči kontrolují místo požáru a nechávají slámu vyhořet.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Kunovic a Míkovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru uskladněné slámy ve velkokapacitním seníku u obce.
Už při příjezdu hasičů byl vidět stoupající kouř z budovy a následný průzkum potvrdil, že se jedná o rozsáhlý požár uskladněné slámy. Plameny zachvátily celou plochu s uskladněným materiálem, který byl rozložen na ploše asi 50 × 20 metrů, a místy do výšky 6 – 8 metrů. Plameny zničily hliníkové opláštění skladovací haly a ohořelé zbytky byly větrem roznášeny do širokého okolí.
Během prvních dvou hodin požáru odhořela horní vrstva slámy a velitel zásahu rozhodl ponechat zbytek materiálu vyhořet. Hasební zásah by nebyl nijak efektivní a rozsáhlost požáru znemožňovala záchranu slámy. Hasiči se pouze snažili ochlazovat některé části konstrukce haly a zabránit rozšíření požáru do okolí.
Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Od počátku vyšetřování byla na místo přizvána i Policie ČR, která se snažila zajistit stopy a případné svědky události. Na místě požáru byl nasazen i služební pes.
Příčina vzniku požáru je nadále ve společném šetření, přičemž jsou prošetřovány verze nedbalostního nebo úmyslného jednání neznámé osoby, stejně jako i možnost technické závady. Požárem způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na 1 mil. Kč. Upřesnění bude dokladováno až začátkem nového týdne. Při požáru a zásahu nebylo zatím zjištěno žádné zranění.
Aktualizováno 20:00 hod. – Na místě zůstává k další dohlídce místa požáru jednotka sboru dobrovolných hasičů z Míkovic a další povolaná jednotka dobrovolných hasičů z Ostrožské Nové Vsi. Ostatní povolané jednotky se vrací na své základny.
3. 5. 2008 12:00 hod. – Dohlídka jednotek sboru dobrovolných hasičů skončila a místo požáru bylo předáno majiteli. Ten si zajistil další zabezpečení místa, které bude vyhořívat celý víkend.

mjr.Mgr.Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-wob-
Sdílet