Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva požáry na Karvinsku

Ve znamení patrona hasičů probíhá dnešní den v řadě míst na území celého Moravskoslezského kraje. Na ostravské Masarykovo náměstí se po více než 48 letech vrací původní historická socha svatého Floriana. Ale ani v tento sváteční den se požáry a nehody obyvatelům kraje nevyhýbají a hasiči jsou připraveni jim bezodkladně poskytnout svou pomoc.

Přesto, že hasiči jsou připraveni 24 hodin denně pomoci, obešel se bez jejich zásahu požár v kuchyni rodinného domku na Karvinsku, ke kterému došlo v dopoledních hodinách v Havířově – Šumbarku dne 3. 5. 2008.

I přes rychlý zásah majitele domku, který požár uhasil vědrem vody, byla škoda způsobená na vybavení kuchyně a přilehlých prostor 100 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn ani usmrcen. Majitel domku na místo hasiče ani nevolal, pouze událost oznámil na Policii ČR a vyšetřovateli hasičů, kteří nyní pátrají po příčinách požáru v kuchyni domku. Nejpravděpodob­nějším zdrojem požáru byl topinkovač, odborníci nyní pátrají, zda se jednalo o jeho technickou závadu nebo o neopatrnou manipulaci s tímto kuchyňským pomocníkem.

K dalšímu požáru, tentokráte do Karviné – Mizerova, již hasiči z Karviné krátce před půl šestou ranní dne 4. 5. 2008 vyjeli. Také v tomto případě se jednalo o požár v kuchyni. Na vině byla tentokrát lidská neopatrnost – majitel bytu smažil hranolky a připravovaný pokrm ponechal na plotně bez dozoru. Rozpálený tuk na plotně a hořák sporáku pak mohou za to, že oheň zničil vybavení kuchyně, kuchyňskou linku a poškodil také plastové okno v místnosti. K tomuto případu patří fotogrefie ve fotogalerii.

Škoda byla vyčíslena na 250 tisíc korun, přesnou příčinu došetřují vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR. Při požáru nebyl nikdo zraněn ani usmrcen.


kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezského kraje


-wob-
Sdílet