Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cyklus přednášek s názvem „Bezpečná domácnost seniora“ připravili hasiči v Libereckém kraji

Příslušníci oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení spolu s oddělením prevence a územními odbory Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje připravili pro seniory Libereckého kraje v roce 2014 8 přednášek s názvem „Bezpečná domácnost seniora". Hlavním tématem všech přednášek byla požární prevence v domácnosti seniora.

Název byl původně zvolen kvůli zamýšlené spolupráci s Městskou policií Liberec, přičemž se tematika bezpečnosti občana měla rozšířit právě o prevenci požárů v domácnostech a základní informace z oblasti ochrany obyvatelstva. Ze spolupráce nakonec ze strany městské policie sešlo, a tak se HZS Libereckého kraje rozhodl uspořádat přednášky ve spolupráci s jednotlivými neziskovými organizacemi sdružujícími kluby důchodců, domy s pečovatelskou službou a Statutárním městem Jablonec nad Nisou.

Senioři se na přednáškách měli možnost seznámit s nejčastějšími riziky vzniku požáru v domácnostech. Dozvěděli se, jak správně postupovat v případě vzniku požáru, jak a kdy použít jednotlivé typy hasicích přístrojů a jak si zabezpečit domácnost pomocí hlásiče požáru. Někteří si mohli prohlédnout výstroj a vybavení hasiče. Nechyběly ani informace o tom, jak je o občany postaráno v případě nutnosti evakuace při mimořádné události.

Všichni si mohli vyzkoušet vyplnit jednoduchý test s otázkami z přednášené tematiky. Za odměnu si odnesli stolní kalendář pro „babičky a dědečky" na rok 2015, který obsahuje důležité rady i vtipné obrázky nejen z oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

Na konci každé přednášky se rozpoutala diskuse, při které se senioři ptali například na správné lhůty čištění komínů, revize plynových kotlů a průtokových ohřívačů vody, nákup hasicích přístrojů a další praktické informace.

Přednášek se zúčastnilo celkem 241 žen a mužů z klubů seniorů sdružených pod Komunitním střediskem Kontakt Liberec, Centrem sociálních služeb Jablonec nad Nisou, p.o., z domů s pečovatelskou službou v Jablonci nad Nisou, České Lípě a Novém Boru.

por. Mgr. Iva Michalíčková
Sdílet