Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili ve Vrbně pod Pradědem seniora, který uklouzl při čištění komína

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v úterý 6. 1. 2015 odpoledne ve Vrbně pod Pradědem (okres Bruntál), kde senior čistil ve výšce dvou metrů nad úrovní střechy komín rodinného domku, upadl a narazil si bolestivě žebra. Zřejmě vůbec nepočítal s tím, že mu malý žebřík na ploché, ale silně namrzlé střeše pod nohama doslova „ujede“. Hasiči jej zachránili a svezli dolů v koši výsuvného automobilového žebříku.

Kamna v rodinném domku v místní části Mnichov asi špatně táhla. Muž se proto po dobrém úterním obědě rozhodl, že půjde z ploché, tedy podle jeho názoru bezpečné střechy protáhnout komín. Na namrzlý povrch nedbal. Aby dosáhl vymetací štětkou do ústí komína, které bylo asi dva metry nad úrovní střechy, použil menší žebřík.

Už po chvíli tento žebřík pod vahou seniora sklouzl a muž se velmi bolestivě uhodil do žeber o hranu komína. Měl štěstí v neštěstí, protože zůstal při vědomí a žebra zřejmě neměl zlomená. Dolů ze střechy už ale nebyl schopen slézt.

Do Vrbna pod Pradědem proto vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Bruntálu se zásahovým vozidlem a automobilovým žebříkem AZ 30 Renault, také jednotka sboru dobrovolných hasičů z Vrbna pod Pradědem. Ta muže ošetřila.

Hasiči vyjeli v koši výsuvného žebříku na střechu, muži do něj pomohli a bez problémů ho svezli na pevnou zem. Tam jej předali zdravotníkům ZZS MSK.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet