Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Desítky mrtvých na přejezdu

Nerespektování výstražných světel na přejezdu není jen česká specialita. Desítky obětí měla nehoda autobusu s vlakem nedaleko Balatonu.

Střet německého autobusu s vlakem nedaleko maďarského jezera Balaton nepřežily desítky lidí. Agentuře AP to oznámili záchranáři. Úřady tvrdí, že patrový autobus vjel na železniční přejezd přesto, že svítila výstražná světla. Vlak autobus roztrhl na dvě části. Jednu pak vlekl asi 150 metrů.

Zdemolovaný vrak autobusu se podle některých informací vzňal.

Tragedie se stala krátce po půl deváté dopoledne. Mluvčí policie Laszlo Gelencsera řekl, že autobus zrovna přejížděl trať u města Siofok, když do něj vrazil pravidelný vlak na lince Budapešť – Nagykanizsa.

„Na místě zahynulo 29 lidí a další tři zemřeli po převozu do nemocnice,“ řekl podle agentury AFP mluvčí záchranářů v Budapešti Béla Vaszari. Dalších zhruba 12 lidí bylo podle mluvčího národního úřadu pro katastrofy Tibora Dobsona zraněno.

Vlak vykolejil, ale podle záchranářů se nikdo z jeho cestujících vážně nezranil. Strojvedoucí ale skončil v nemocnici s těžkými zraněními. Řidič autobusu zemřel.

Na místo neštěstí se sjely asi tři desítky sanitek a zraněné do nemocnic převážely i čtyři vrtulníky.

Zástupce německého touroperátora Ursel-Reisen v německé televizi NTV řekl, že autobus vezl čtyři desítky důchodců z Dolního Saska a Šlesvicka-Holštýnska, kteří si vyjeli na jednodenní zájezd.

Zdroj: iDnes, Reuters
Sdílet