Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po ztraceném vodákovi pátrají desítky hasičů z Karlovarského i Ústeckého kraje, záchranu komplikuje rozvodněný tok řeky

Převrácený raft plný vodáků oznámil záchranářům v sobotu po desáté hodině dopoledne náhodný svědek z Jakubova na Karlovarsku. Raft se měl převrátit na jezu u Mlýna na Ohři.

Čtyři z vodáků z raftu unášel proud řeky zhruba dva kilometry, než se jim podařilo dostat se na břeh u chatové osady před Stráží nad Ohří. Pátý z převráceného raftu podle ostatních zmizel v proudu řeky. Hasiči na jakubovském jezu nasadili na vodu dva čluny a začali po obou stranách koryta pátrat po muži, zároveň procházeli podél obou břehů a hledali, zda vodák někde nečeká na záchranu. Hasiči řeku propátrali až do Perštejna. Sem přijeli také hasiči z Ústeckého kraje a společně s karlovarskými hasiči pokračovali na člunech v dalším pátrání na řece až do Klášterce. Zde v odpoledních hodinách záchrannou akci ukončili, vodák stále zůstává nezvěstný.

Ostatní vodáky zkontrolovala posádka záchranné služby, odmítli převoz na ošetření do nemocnice, na místě zasahoval i psycholog hasičů, který celé skupině vodáků z celkem tří raftů poskytl první psychologickou pomoc. Sjíždění řek při zvýšených hladinách a zvýšeném průtoku je velmi riskantní.

Pokud se už někdo pro splutí řeky v těchto podmínkách rozhodne, měl by být dostatečně vybaven, především osobními ochrannými pomůckami. Každý vodák by tak měl mít záchrannou vestu, přilbu a v tomto chladném počasí i neoprénový či suchý oblek do vody.

Zasahující jednotky:

  • HZS Karlovy Vary (CAS 24 Scania + člun, CAS 20 MB + člun, VEA Toyota)
  • HZS Klášterec (CAS 20 MAN + člun)
  • JSDH Ostrov (CAS 20 MAN + člun, VEA Škoda)

14. ledna 2015

Od dopoledních hodin prohledávali hasiči na člunech řeku Ohři. Od soboty je zde pohřešován jeden z vodáků, který se s kolegy převrátil na raftu při sjíždění jezu u Jakubova na Karlovarsku. Pátrání si hasiči rozdělili na dvě části, úsek od Jakubova do Perštejna prohledávali hasiči z Karlovarska, úsek od Perštejna do Klášterce pak hasiči z Ústeckého kraje, konkrétně jednotky HZS ze stanic Klášterec nad Ohří, Chomutov a dobrovolné jednotky z Klášterce nad Ohří

Na člunech pátrali podél obou břehů, na řadě míst pak vystupovali ze člunů a procházeli i všechna zákoutí řeky, kam v sobotu při zvýšené hladině voda z řeky zatékala. Po poledni přilétl pomoct při pátrání také policejní vrtulník, který monitoroval tok řeky a místa kolem obou břehů ze vzduchu.

Po třetí hodině odpoledne bylo pátrání zastaveno, vodáka se bohužel nalézt nepodařilo.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet