Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči provedli v areálu firmy Consolis a.s. v Lysé nad Labem záchranu osoby zraněné po pádu do sila

V sobotu dne 10. ledna v 9:33 byli hasiči vysláni k záchraně osoby z výšky, z hloubky, do areálu firmy Consolis a.s. (bývalé Prefy) v Lysé nad Labem, kde muž při opravě zařízení spadl z výšky do sila o průměru asi 1 metr. KOIS vyslalo jednotky PO dle I. stupně požárního poplachu kraje, dále vyjel na místo velitel čety stanice Nymburk s VA Škoda Yeti s přívěsem s vybavením lezecké skupiny a z místa bydliště velitel stanice Nymburk, službu konající územní řídící důstojník.

Jako první se na místo dostavila místní jednotka a řídící důstojník, následně profesionální hasiči z Benátek nad Jizerou a Nymburka. Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o čtyři sila s technologickým zařízením nad mísícím centrem betonrárky uvnitř areálu firmy. Osoba, dle sdělení pracovníků firmy, se nachází v největším silu na kamenivo, které je prázdné.

Místní hasiči prvotně vystoupali s potřebným zdravotnickým vybavením (Saturn Oxy, VDP Pluto, fixační krční límce, páteřová deska) po vnějším ocelovém žebříku do horní části sil na pochůznou lávku mezi sily o šíři cca 80 cm do horního technologického prostoru největšího sila.

Dalším průzkumem bylo zjištěno, že uvedené silo o průměru cca 10 metrů je vnitřně děleno na několik sekcí (výsečí směrem ke středu zásobníku) s různým obsahem příměsí do betonu. Dělník spadl do sekce pro směs kameniva, písku a suchého cementu, která měla v místě jediného možného vstupu pro zásah rozměr cca 1 – 1,5 metru. Osoba při vědomí, komunikuje, stěžuje si na bolest zad.

K osobě na dně sila se nejprve spustil jeden profesionální hasič ze stanice Benátky nad Jizerou, komunikoval s ní, nasadil zraněnému krční fixační límec a podal kyslík z kyslíkového přístroje Saturn Oxy. Dále členové lezecké skupiny stanice Nymburk provedli vyzdvihnutí zraněné osoby ze dna sila pomocí lezecké techniky za použití evakuačního trojúhelníku EZS B a kladky.

Na úzké pochůzné lávce byl zraněný uložen na páteřovou desku, přenesen ke koši přistaveného automobilového žebříku a po bezpečném uložení na záchranná nosítka snesen na koši AZ k vozidlu ZZS.

Po prvotním ošetření byl předán Letecké záchranné službě Policie ČR k dopravě do pražské nemocnice Královské Vinohrady.

Zásahu se zúčastnily jednotky:
HZS Stčk-stanice Benátky nad Jizerou s CAS 20-T 815 Terrno,
JSDHO Lysá n.L. s CAS 20-T 815 Terrno,
HZS Stčk.-stanice Nymburk – AZ 30-MAN s košem,
VA Škoda Yeti – VČ Nymburk s přívěsem s vybavením členů lezecké skupiny
VA Škoda Fabia – řídící důstojník ÚO Nymburk z místa bydliště
ZZS Středočeského kraje, stanoviště Lysá n.L a Nymburk
LZS Policie ČR
KŘP Stčk.- OO PČR Lysá n.L.
Zásahu byl také přítomen ředitel společnosti a externí technik BOZP a PO.

mjr. Bc. Roman Zima
velitel stanice Nymburk
HZS Středočeského kraje
Sdílet