Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičům se podařilo zachránit kůzle

Dne 7. 5. 2008 v 16:03 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně kůzlete z kanálu u obce Podolí.Foto: HZS Zlínského kraje


Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že chovné kůzle uvízlo v úzké kanálové šachtě.

Nešťastná majitelka se snažila vzácné kůzle vylákat z úzké kanalizace, ale její snaha byla marná. Zvíře zůstalo uvnitř zaklíněno a nemohlo ven. Jen podle zvuku chovatelka slyšela, že zvíře ještě žije. Asi po hodině snažení se celá nešťastná obrátila na pomoc k hasičům.

Hasiči zjistili, že malé kůzle bylo vyplašeno psem a rozběhlo se přes zahrady k objektům místního družstva. Tam spadlo do betonové vpusti, která pokračovala asi metr pod zemí do navazující trubky o průměru asi 20 centimetrů. Na druhé straně byla další podobná betonová vpusť, která vyváděla kanalizaci na povrch. V době příjezdu hasičů už bylo z kanálu slyšet jen dýchání uvízlého zvířete.

V tak úzkém otvoru a v tak nedostupném místě nebylo možné použít žádné standardní záchranné prostředky. Hasiči proto museli improvizovat. Zdařilým nápadem se ukázala lehce natlakovaná hasičská hadice, která měla dostatečnou pevnost pro tlačení a zároveň dobrou ohebnost pro průnik do podzemní trubky.

Hasiči opatrně tlačili hadici do kanálu, až narazili na kůzle. To se ozvalo mečením, což dávalo šanci na záchranu. Postupně bylo zvíře opatrně vystrkáno na druhou stranu desetimetrového podzemního kanálu, až do druhé betonové vpusti. Ve čtyřiceticenti­metrové betonové rouře bylo kůzle jedním z hasičů otočeno, vytaženo ven a zachráněno. Po předběžném ohledání nemělo zvíře žádné viditelné zranění.

Děkování přešťastné majitelky nebralo konce, protože se jednalo o záchranu jednoho ze dvou jejích vzácných chovných kůzlat. Sami hasiči měli po úspěšné záchranné akci upřímnou radost. Radost to byla o to větší, že záchrana byla rychlá, ke zvířeti šetrná a nebylo třeba použít velkého násilí nebo destrukčních metod např. k vykopání kanalizační trubky.

Zdroj: HZS Zlínského kraje

-kaw-
Sdílet