Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den záchranářů

Na státní svátek 8. května se konal v Kolíně „Den záchranářů“. Zároveň se uskutečnily dny otevřených dveří na stanicích HZS Středočeského kraje v Českém Brodě a v Říčanech.

Program „Dne záchranářů“ v centru Kolína byl nesrovnatelně menší v porovnání s akcí v minulém roce v Poděbradech. I tak bylo na co se dívat. HZS Středočeského kraje, územní odbor Kolín, vystavoval CAS 27 – Dennis Rapier, AZ 40 Simon – T 815 nebo novou kontejnerovou Avii s protiplynovým kontejnerem a další techniku.

Z HZS Plzeňského kraje přijela nová CAS 24 na podvozku Praga s nástavbou od firmy Sehat a čerpadlem Rosenbauer. Svoje vybavení představily se i další složky IZS. Vojáci ze záchranné a výcvikové základny Civilní ochrany Kutná Hora přivezli vyprošťovací jeřáb AV 15 – T 815, technickou Tatru 815 a terénní automobily UAZ a Defender.

Na kolínském letišti byla vystavena další těžká technika Civilní ochrany – požární tank SPOT 55, vyprošťovací tank VT 72, plovoucí transportér, tahače s podvalníky nebo kompletní dekontaminační linka pro automobily. Exponátem, který se jen tak nevidí byl vrtulník Armády české republiky, typ W-3A Sokol, v provedení pro zásahy v rámci letecké záchranné služby a operace SAR (Search and Rescue = pátrání a záchrana). Vrtulník má prostor pro pacienta, pátrací světlomet a konzolu s jeřábem.

Hasiči ze stanic HZS Středočeského kraje v Českém Brodě a v Říčanech ochotně představovali svoji techniku. V Českém Brodě byla k vidění nejstarší CAS 27 na podvozku Dennis v České republice, darovaná z Velké Británie. Jedná se o typ Dennis RS, předchůdce dnešních Rapierů a Sabrů.

V Říčanech jsme viděli kontejnerový systém, sestávající z technického, člunového, protiplynového, PHM, „chemického“ a „sněhového“ kontejneru. Systém obsluhují dva kontejnerové automobily Avia.

Hasičům a záchranářům, kteří v horkém počasí zajistili tento zajímavý program pro veřejnost, patří velké poděkování.
Sdílet