Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár přístavků u rodinného domu v Nezdenicích

Dne 7. 5. 2008 v 17:27 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Nezdenice. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Nezdenic a Bojkovic.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru přístavku a dílny u rodinného domu. Jako první k požáru dorazila místní jednotka dobrovolných hasičů následovaná profesionály z Uherského Brodu. Postupně byly nataženy tři proudy vody a začalo intenzivní hašení požáru. Prioritou hasičů bylo zabránit dalšímu šíření požáru z přístavků na rodinný dům. Dostatek vody k hašení zajišťoval nedaleký podzemní hydrant obce.

Lokalizace požáru trvala hasičům asi půl hodiny a další dvě hodiny pokračovaly hasební a dohašovací práce. Během zásahu se museli hasiči dostat i na střechu obytné části domu, kam požár prostoupil do střešních konstrukcí. Podařilo se zabránit vzniku skrytého požáru a uchránit tak dům před zničením. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Osmdesátiletý majitel domu zpočátku pomáhal hasičům při zásahu, ale když postupně před jeho očima kůlna i přístavek mizely pod plameny, tak ho to velmi silně psychicky zasáhlo. Na místě mu svou odbornou pomoc poskytli proškolení hasiči z psychosociálního intervenčního týmu a povolaná posádka zdravotnické záchranné služby.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár kompletně zničil dřevěnou kůlnu, střechu zděného přístavku s dílnou a část hospodářského stavení. Poškozeny byly pracovní stroje a různé nářadí. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 150.000 Kč. Včasným zásahem hasičů se podařilo zachránit majetek rodinného domu za nejméně 1,5 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru je pravděpodobně technická závada na elektroinstalaci.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-
Sdílet