Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U nálezu volně odloženého batohu v opavské pobočce bankovního institutu asistovala jednotka opavských hasičů

Kolem 17:30 hodin dne 12. ledna 2015 přijali policisté Policie České republiky oznámení zaměstnance jedné bankovní pobočky na ulici náměstí Osvoboditelů v centru Statutárního města Opavy, že v bankovním prostoru pro veřejnost byl nalezen batoh, ke kterému se nikdo ze zaměstnanců ani ze zákazníků nehlásí.

Na základě tohoto telefonického oznámení byla na místo ihned vyslána opavská policejní hlídka z obvodního oddělení, která po ověření všech okolností usoudila, že jde o podezřelý nález volně odloženého batohu s jeho nezjištěným obsahem. Z tohoto důvodu byli na místo přivoláni hasiči Hasičského záchranného sboru Územního odboru v Opavě o počtu 5 osob, speciálně vycvičený pes na vyhledávání nástražných a výbušných systémů s policejním psovodem Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava a policejní pyrotechnici Pyrotechnické služby, Odboru nástražných výbušných systémů, Oddělení pyrotechnického výjezdu skupiny Morava Olomouc.

S ohledem na celou situaci byla provedena i evakuace přibližně tří desítek osob, které pracují nebo bydlí v bezprostřední blízkosti této peněžní instituce, a to vše za přispění 11 strážníků Městské policie Opava.

Na místě zakročovalo celkem 17 policistů z opavského obvodního oddělení a z dopravního inspektorátu, přičemž byl uzavřen prostor parkovacího domu, banky, přilehlých domů a ulice náměstí Osvoboditelů.

Chvíli po 20. hodině téhož dne bylo celé bezpečnostní opatření ukončeno, poněvadž bylo zakročujícím pyrotechnikem zjištěno, že ve volně odloženém plátěném sportovním batohu červenočerné barvy se nacházejí osobní věci a potraviny doposud nezjištěné osoby, která zde svůj batoh pravděpodobně omylem zapomněla. Jakékoli informace, které by vedly ze zjištění této osoby lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 651. Toto svědectví či doznání majitele batohu je velmi důležité pro řádné zadokumentování celého případu, které se naštěstí neukázalo jako životu, zdraví a majetku nebezpečné.

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

Foto: Peter Soós
Sdílet