Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Evropský projekt Bezpečná hranice pomáhá rozvíjet vztahy a spolupráci českých a polských hasičů

V měsících září až prosinec letošního roku, proběhly v Ústřední hasičské škole v Jánských Koupelích tři turnusy školení, zaměřených na spolupráci českých a polských dobrovolných hasičů. Tato odborná příprava probíhala v rámci realizace společného česko-polského projektu s názvem Bezpečná hranice, registrační číslo CZ.3.22/1.3.00/09­.01500, který je spolufinancován z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007–2013 a státního rozpočtu ČR.

Nositeli projektu jsou obec Petrovice u Karviné, jako vedoucí partner a gmina Godów, jako partner projektu.

Školení se zúčastnilo celkem 86 osob a účastníci se seznámili se zásadami organizace požární ochrany na obou stranách hranice, s historií, taktickými postupy, zásadami mezinárodní spolupráce a dalšími tématy nutnými pro udržení a další rozvoj vzájemných vztahů.

Školení se setkala s velmi kladnými ohlasy. Jedním z výstupů projektu je také příručka pro odbornou přípravu, která velmi stručně a přehledně přináší základní poznatky nutné k realizaci společných zásahů v česko-polském pohraničí. Vychází ze základních předpisů zabývajících se touto problematikou a reflektuje rovněž na zkušenosti z dosavadní praxe.

Příručka obsahuje rovněž slovník nejběžnějších pojmů vyskytujících se při zásahové činnosti. Tato příručka bude během ledna 2015 bezplatně distribuována do sborů působících v příhraniční oblasti v rámci Moravskoslezského kraje a Slezského vojvodství.

Sdílet