Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letecká nehoda se obešla bez zranění

Ve čtvrtek 8. května 2008 ve 12:31 hodin byla na operační středisko hasičů nahlášena srážka dvou větroňů s následným pádem jednoho z nich mezi Jenišovicemi a Frýdštejnem na Jablonecku. Do udaného prostoru okamžitě vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanic Turnov a Jablonec nad Nisou a místní dobrovolní hasiči z Jenišovic a Frýdštejna

Ve středu 7. a ve čtvrtek 8. května 2008 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje k 21 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, při nichž bylo třeba zásahu hasičů, nebyly zraněny 3 osoby.


požáry 10
pomoc při dopravních nehodách 4
technická a technologická pomoc 3
záchrana osob a zvířat 2
únik ropných produktů a nebezpečných látek 1
odstraňování následků živelních pohrom 0
ostatní zásahy – prověřovací a taktická cvičení aj. 0
planý poplach 1


Územní odbor Česká Lípa: 4 události

Z hořící roubenky zachráněni dva psi a vynesena propan-butanová lahev

Ve čtvrtek 8. května 2008 přesně ve 23:00 hodin byl na operační středisko hasičů ohlášen požár roubenky ve Svoru na Novoborsku. K události byli vysláni profesionální hasiči HZS LK ze stanic Česká Lípa a Jablonné v Podještědí a jejich dobrovolní kolegové ze Cvikova a Nového Boru celkem se šesti cisternovými automobilovými stříkačkami. Po příjezdu na místo zásahu a provedeném průzkumu hasiči zjistili, že požárem je zasažen prostor podkroví a střešní konstrukce. Na likvidaci požáru bylo nasazeno 5 vodních proudů a jeden vysokotlaký vodní proud. Na místě zásahu byla vytvořena dálková doprava vody a zřízena čerpací stanice na místním potoce pomocí plovoucího čerpadla. Během zásahu byli z objektu vyvedeni dva psi a vynesena 33-kilogramová propan-butanová lahev. Po likvidaci bylo místo předáno majiteli a na místě ponecháni hasiči ze Cvikova. Ostatní jednotky se vrátily na své základny.



Územní odbor Jablonec nad Nisou: 7 událostí

Letecká nehoda se obešla bez zranění

. Vzhledem k zalesněnosti a členitosti terénu nebylo možno určit přesné místo zřícení větroně. Přes operační středisko byl povolán vrtulník Letecké záchranné služby LK a o další vrtulník bylo požádáno operační středisko generálního ředitelství HZS. Z počátku nebylo jasné, kolik osob bylo na palubě větroně. Z letiště Hodkovice nad Mohelkou bylo potvrzeno, že na palubě byl pouze pilot a že druhý větroň bezpečně přistál na letišti. Posádka záchranářského vrtulníku objevila pilota havarovaného větroně. Ten byl po seskoku padákem bez zranění. Při odletu byl nalezen vrak letounu asi 800 metrů od místa soustředění hasičských jednotek. Vzhledem k tomu, že na místě události již nehrozilo žádné nebezpečí a místo zřícení bylo pro hasičskou techniku nepřístupné, jednotky se vrátily zpět na základny. Během zásahu byla na stanici HZS LK v Jablonci nad Nisou povolána jako záloha jednotka dobrovolných hasičů z Jablonce n. N. – Proseče n. N.


Územní odbor Liberec: 7 událostí

Felicia souboj se stromem prohrála

Ve čtvrtek 8. května 2008 v 01:19 hodin přijali hasiči hlášení o dopravní nehodě osobního automobilu v Hejnické ul. v Liberci – Krásné Studánce. Na místě profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec zjistili, že došlo k nárazu osobního automobilu Škoda Felicia do stromu. Ve vozidle byly dvě zraněné osoby. Jednotka provedla poskytnutí první pomoci a následně předala zraněné do péče ZZS LK. Dále byla u vozidla provedena protipožární opatření. Po odstranění následků dopravní nehody se hasiči vrátili na základnu.



Územní odbor Semily: 3 události

Záchrana zraněné osoby z lešení

Ve čtvrtek 8. května 2008 ve 14:10 hodin vyjeli na žádost ZZS profesionální hasiči HZS LK ze stanice Turnov a dobrovolní hasiči z Příšovic na záchranu zraněné osoby z lešení v obci Příšovice. Hasiči na místě zjistili, že na novostavbě rodinného domu na lešení v úrovni prvního patra se nachází zraněná osoba po pádu z krovu z výšky asi třech metrů. Zraněná osoba již byla v péči ZZS. Vzhledem k tomu, že na místo byl přístup pouze po žebříku a bylo podezření na poranění páteře, přistoupili hasiči ke spuštění poraněné osoby pomocí lezecké techniky a nosítek ZZS. Po spuštění byla osoba přenesena do vozidla ZZS. Poté se jednotky vrátily na základny.


kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje



-swo-
Sdílet