Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana rogalistky u Švihova

Ve 12.55 hodin dne 10. května 2008 byla povolána profesionální jednotka z Přeštic k záchraně rogalistky, která uvízla na stromě ve výšce asi 20–25 metrů. Na místo vyletěl vrtulník SAR z Líní. Doplněny fotografie z případu

Žena zůstala s rogalem viset na borovici, která ovšem neměla příliš pevnou korunu. Rogalistka nebyla zraněná a nepožadovala ZZS. Na místo se dostavil vrtulník, ale jeho pomoc nebyla využita, protože koruna stromu byla velmi slabá hrozilo, že by špička mohla prasknout. Bylo tedy rozhodnuto, že záchrana z vrtulníku by byla více riskantní, než spuštění ženy na zem pomocí lan. Přesto však letecký záchranář na místě po celou dobu s hasiči při spuštění osoby spolupracoval.

Hasiči na vedlejším silnějším stromě vystavěli ze čtyř žebříků postupové jištění a jeden z nich, jištěn svými kolegy, vylezl na strom do výšky asi pěti metrů nad rogalistku. Poté bylo nahoru lezci dopraveno nářadí a s rogalistkou byl dohodnut postup záchranných prací. Protože hasič, který k rogalistce vylezl po žebříku nebyl tak blízko, aby na ženu dosáhl, hodil jí lano, aby se zajistila a druhého lana se mohla přidržovat. Rogalistka neměla dost sil, aby se sama vyprostila z lan rogala, musela se odříznout nožem a spustit po pomocném lanu níže. Zde už ji zajistili hasiči a spustili na zem. Žena tak ve větvích stromu musela strávit více než hodinu.

Na stromě zůstalo rogalo, které se hasičům nepodařilo sundat, protože bylo pevně zachyceno za lanka. Po dohodě s rogalisty hasiči strom porazili a rogalo z větví vyprostili.

Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí HZS Plzeňského kraje


-kaw-
Sdílet