Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pomáhali u vážných dopravních havárií v kraji

Dne 9. 5. 2008 v 16:47 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po vážné havárii u Prusinovic. Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Holešova a Bystřice pod Hostýnem, které posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Holešova.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Prusinovice a Hlinsko pod Hostýnem došlo k vážné havárii osobního auta zn. Š Felicia. Řidič osobního vozidla narazil čelně do vzrostlého stromu u cesty a zablokoval jednu polovinu vozovky. Při nehodě utrpěl zranění, musel být z vozidla vytažen a předán do péče zdravotnické záchranné služby. Po prvotním ošetření byl převezen do nemocnice k další nezbytné péči.

Hasiči se věnovali zajištění vozidla proti případnému vzniku požáru, odpojení alternativního pohonu LPG, z vozidla vytékaly provozní kapaliny, které bylo nutné zlikvidovat sorbenty. Vrak vozidla byl hasiči vytažen z příkopu, což pomohlo ke zvládnutí dopravní situace.


Druhá dopravní nehoda se stala také 9. 5. 2008 ve 20:00 hod. Hasiči byli požádáni o pomoc po těžké havárii osobního auta u Vsetína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s rychlým zásahovým vozem a jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u Semetína došlo k havárii auta zn. Š Forman.

Řidič osobního auta narazil čelně do zábradlí mostku a způsobil si vážná zranění. Z vraku vozu musel být vytažen a následně předán do péče zdravotnické záchranné služby. Profesionální hasiči byli na místě ze záchranářů jako první a okamžitě začali poskytovat svou pomoc. Po nezbytném ošetření byl zraněný muž převezen do nemocnice k hospitalizaci.

Zničené osobní auto bylo zajištěno proti případnému požáru a unikající provozní kapaliny byly zasypány sorbenty a sorbčními dekami. Část jednotky se po záchranných pracích vrátila na základnu a zbytek hasičů pomohl s následným úklidem vozovky.

Železné zábradlí mostu splnilo svůj účel i přes silný náraz a značné poškození, což zabránilo pádu vozu do příkopu.



mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet