Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Černuci na Kladensku hořel nakladač

Mobilní telefon by s největší pravděpodobností ocenil řidič nakladače, projíždějící mezi obcemi Černuc a Nabdín na Kladensku ve čtvrtek 8. května 2008 cca v 16 hod. V průběhu jízdy začal nakladač hořet.

Řidič k hašení použil dostupné prostředky a když zjistil, že hasební zásah je neúčinný, vydal se do nejbližší obce ohlásit požár. Cca 15minutová prodleva ohlášení požáru byla z části důvodem vzniklé škody přesahující milion korun.

Řidič čelním nakladačem tov. značky Manitou nakládal u místního stohu slámu. Po naložení se vracel zpět do obce, přičemž v průběhu jízdy zjistil vycházející dým z prostoru ovládání nakladače uvnitř kabiny řidiče. Ihned stroj zastavil a zahájil prvotní hasební zásah dostupnými prostředky.

Ve chvíli, kdy mu hasební prostředky došly a zjistil, že hasební zásah je neúčinný, chtěl požár ohlásit hasičům. Bohužel u sebe neměl mobilní telefon, a proto musel dojít do cca 2 km vzdálené obce, odkud ohlásil požár na tísňovou linku.

Po příjezdu zásahových jednotek HZS Středočeského kraje stanice Kralupy nad Vltavou a JSDH obce Velvary na místo události, byl požárem zcela zasažen motorový prostor, kabina řidiče a veškeré rozvody elektro a hydrauliky. Jednotky provedly hasební zásah dvěma vysokotlakými proudy.

Vyšetřovatel HZS jako příčiny vzniku požáru stanovil celkem dvě vyšetřovací verze, a to technickou závadu na rozvodu autoelektriky a nepředpokládanou změnu provozních parametrů stroje, které jsou dále prošetřovány. Škoda na pracovním stroji byla majitelem vyčíslena na 1.200.000,– Kč. Hasiči uchránili hodnoty za ca 200.000,– Kč.


Autor: mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů




-swo-

Sdílet