Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Spolupráce ŠVZ HZS ČR s THT Polička v oblasti výuky strojní služby probíhá na vysoké úrovni

Firma THT Polička je předním českým výrobcem požárních nástaveb s dlouholetou tradicí na trhu. Mezi hasiči je její jméno neoddiskutovatelně velkým pojmem. Proto jsme velice rádi, že mezi ŠVZ HZS ČR a THT Polička probíhá již několik let úzká spolupráce, která nemalou měrou pomáhá udržovat strojnické kurzy na vysoké úrovni.

V roce 2014 se povedlo splnit několik významných cílů. Jedním z nich je získání výukové animace požárního čerpadla. Na ŠVZ HZS ČR je k dispozici pouze jeden celistvý výukový trenažer čerpadla (CAS 32 T815). Při současné rozmanité skladbě techniky, zařazené do provozu u HZS ČR, je to nedostatečné.

Pokud bychom chtěli získat trenažer čerpadla od každého z výrobců, bylo by to finančně, ale i prostorově velmi náročné. Ze zkušeností víme, že nový strojník musí nejdříve pochopit samotný princip fungování odstředivého čerpadla se všemi jeho zákonitostmi. Tento princip se pak dá s minimálními odchylkami aplikovat na jakékoli odstředivé čerpadlo na trhu.

Požádali jsme tedy THT Polička, jako konstruktéra čerpadel, o vytvoření výukové animace jejich nově vyvinutého čerpadla PKA. Výuková animace umožňuje ve freewarovém softwaru ukázat jednotlivé součástky čerpadla, s celým čerpadlem lze libovolně otáčet nebo nechat zmizet vybraný kryt pro ukázku toho, co se nachází pod ním.

Proudění vody v režimech nízkotlaku i vysokotlaku je jednoduše znázorněno pohyblivými šipkami. Už tedy nepotřebujeme rozměrné a těžké stojanové trenažery čerpadel. V současnosti je animace používána přednostně v kurzech strojníků, při nejasnostech či dotazech i v kurzech techniků strojní služby.

V kurzu techniků strojní služby došlo také ke změně. Týdenní výukový program byl obohacen o jednodenní odbornou stáž ve Školicím středisku THT Polička. Kurz je na základě osnov koncipován převážně směrem legislativních předpisů v oblasti strojní služby se zaměřením na opravy, rekonstrukce či pořizování požární techniky a s tím související technické podmínky. Proto jsme se rozhodli vydat k odborníkům, kteří mají v tomto ohledu každodenní praxi.

První návštěva proběhla 8. 10. 2014. Seminář byl rozdělen do tematických okruhů, v nichž se posluchači dozvěděli postup návrhu konstrukce nového požárního automobilu, systém zpracování technických podmínek s nejčastějšími nedostatky a finální realizaci konkrétního projektu.

V druhém bloku byl přednesen princip fungování CAN sběrnice. Při praktických ukázkách si posluchači prošli celou výrobní halou, přes zkušebnu čerpadel, kde byla názorně předvedena zkouška jmenovitých parametrů čerpadla, až ven, kde byl připraven podvozek T 815–7, u něhož proběhlo seznámení s konstrukcí a systémem údržby. Poslední zastávka exkurze byla věnována konstrukci čerpadel.

Čerpadlo PKA bylo rozebráno do posledního šroubku a posluchačům byla vysvětlena funkce jednotlivých součástek s nejčastějšími možnostmi jejich poškození při nesprávné manipulaci. Za jeden výukový den tak posluchač získal celistvý soubor informací jak o nové požární technice, tak o důležitosti jednotlivých kroků k rekonstrukci té staré. Celou stáž provázela bohatá diskuse, jež pomohla vyřešit spoustu problémů, na které by se v rámci standardní výuky možná vůbec nedostalo.

Kolektivu pracovníků firmy THT Polička patří velké poděkování za vstřícnost a podání pomocné ruky ke zkvalitnění výuky hasičů ve strojní službě. Zároveň nelze než vyzdvihnout profesionální přístup všech přednášejících. Díky nim se podařilo vcelku nezáživná témata převést z teoretické formy do formy názorné, praktické a snadno pro posluchače pochopitelné.

kpt. Ing. Jan Sotolář
Sdílet