Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár technologie v Kojetíně si vyžádal životy skoro dvou tisíc selat a prasnic, škody jsou milionové

Pět hasičských jednotek Olomouckého a Zlínského kraje se 23. ledna 2015 od brzkých ranních hodin podílelo na likvidaci zahoření v prostorách budovy vepřína – části porodnice prasat. Informaci o požáru převzala linka tísňové Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje deset minut před pátou hodinou ranní.

Operační středisko hasičů k místu vyslalo profesionální i dobrovolnou jednotku z Kojetína, profesionální kolegy Zlínského kraje stanice Kroměříž, včetně vozidla výškové techniky, dobrovolné hasiče Němčice nad Hanou a mezikrajskou posilu v podobě dobrovolných hasičů Chropyně.

Průzkumem v dýchací technice bylo potvrzeno zahoření menšího rozsahu na vybavení, technologii i objektu. Požár hasiči během chvíle lokalizovali a také likvidovali. V následujícím čase prováděli odvětrávání za nasazení několika přetlakových ventilací a další nutná bezpečnostní opatření.

Místo po požáru poté osvětlovali pro probíhající šetření hasičů i Policie ČR. Hustý dým bohužel v objektu zahubil 1900 kusů selat a prasnic, hasičům se podařilo zachránit pouze dvacet menších prasat. Výše škod je sčítána v řádech milionů. Na uhynulém dobytku byla vyčíslena v částce 2,5 milionu korun, na technologii a budově v částce 3 miliony korun.

Co stojí za příčinnou vzniku požáru je aktuálně ve společném šetření hasičů a Policie, pro odbornou expertízu byl také přizván k součinnosti Technický ústav požární ochrany z Prahy, vyšetřování se tak protáhne do více dnů.

redakčně upraveno
Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet