Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při záchraně muže z hořícího bytu se jeho soused nadýchal jedovatých zplodin hoření

V pátek před šestou hodinou v podvečer byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ohlášen požár jednopokojového bytu v panelovém domě na ulici Pražská v Pelhřimově. K požáru vyjely jednotky profesionálních hasičů z Pelhřimova a Humpolce společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů z Rynárce.

Od začátku hasiči pracovali s informací, že uvnitř hořícího jednopokojového bytu je muž, který nereaguje. Ještě před příjezdem záchranářů se do záchrany pustili sousedé, otec se synem. Neváhali, vykopli dveře a muže z bytu zachránili.

Zachráněný muž a jeden ze zachránců se přitom nadýchali jedovatých zplodin hoření a skončili v péči zdravotníků. Byt požár kompletně zničil a škoda byla odhadnuta předběžně na částku 300 tisíc korun.

Zachráncům patří velké poděkování. Pomoc od nich přišla doslova na poslední chvíli a bez jejich včasného a rychlého zásahu by požár měl s největší pravděpodobností fatální následky.

Kvůli požáru museli hasiči z okolních bytů evakuovat 10 lidí. Byty prohlédli, žádný další požárem zasažen nebyl. Zakouřené prostory hasiči odvětrali přetlakovou a přirozenou ventilací. Před půl osmou večer se lidé mohli bezpečně do bytů vrátit zpět.

Požár zapříčinila zřejmě nedbalost muže, který s největší pravděpodobností usnul se zapálenou cigaretou.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet