Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Jaderné elektrárně Temelín zasahují hlavně preventivně, v roce 2014 vyjížděli i mimo areál

Více než pět stovek výjezdů, doplnění vybavení za sto padesát miliónů korun a nové typy tréninků. Takový byl rok 2014 z pohledu hasičů ČEZ v Jaderné elektrárně Temelín. Z celkových 559 výjezdů nejčastěji poskytovali technickou výpomoc a prováděli dohled nad činnostmi spojenými s požárním rizikem. Když byla potřeba, pomáhali i za hranicemi elektrárny. Plameny, stejně jako v předchozích letech, hasit v elektrárně nemuseli.

Příprava a realizace programů zvyšování bezpečnosti jaderných elektráren s sebou nese i vyšší nároky na přípravu a technické vybavení hasičů. Ti by například v případě počasím způsobené události patřili ke klíčovým zasahujícím skupinám.

Proto je důležité, aby měli k dispozici moderní techniku a potřebný výcvik. Obě oblasti jsme loni významně rozšířili.

zdůrazňuje ředitel elektrárny Temelín Bohdan Zronek význam zdejší hasičské jednotky

Jednotka má od loňského roku zázemí v seizmicky odolné budově. Při zásazích hasičům pomáhá i nová těžká technika, osvětlovací balóny nebo mobilní čerpadla. I když je určena především pro řešení krizových situací, uplatnění pro ni hasiči nacházejí prakticky každý den. Ve 223 případech byla důvodem výjezdu technická výpomoc.

Přečtěte siZemětřesení temelínské hasiče nezaskočí, jejich stanice vydrží více než pět stupňů Richterovy stupnice

Charakter výpomoci je různý. Pomáháme například při výškových pracích. Kde je to technicky možné a dovolí to podmínky bezpečnosti práce, tak se místo lešení využije naše čtyřicetičtyř­metrová plošina. Šetří to čas i náklady.

říká Radek Vymazal, velitel temelínských hasičů

Jen riziko požáru stačí k tomu, aby u prováděných činností byla přítomna hasičská uniforma. Loni takto hasiči dohlíželi na 153 prací. Nejčastěji jsou u svařování, prací na turbíně, generátoru nebo transformátorech.

U desetiny výjezdů byla příčinou falešná aktivace čidla elektrické požární signalizace. Snížit počet planých výjezdů by měl modernizovaný systém elektrické požární signalizace. Ten se právě testuje a hasičům umožní i rychlejší reakci na nenadálé situace.

Přečtěte siTemelínští hasiči jdou do roku 2015 s novým požárním systémem, zahrnuje 12 tisíc hlásičů

Ve třech případech temelínské hasiče povolal krajský hasičský dispečink. Jednalo se o pomoci při dopravní nehodě, likvidaci požáru pole a čerpání vody v rozvodné stanici v Kočíně. Rozhodně to nebylo na úkor bezpečnosti elektrárny. Vždy šlo o místa v blízkosti elektrárny Temelín a z hlediska rychlosti zásahu bylo taktické povolat právě temelínskou jednotku.

Přesně 96 nácviků pak prověřilo jejich reakci na krizové situace. Premiérově si na simulátoru ve Zbirohu u Berouna vyzkoušeli likvidaci vodíku, který hoří neviditelným plamenem. Netradiční byl také noční trénink, při kterém trénovali zásah v situaci, kdy se elektrárna ponoří do tmy.

Přečtěte siJaderná elektrárna Temelín se při cvičení ponořila do tmy, místní hasiči si vyzkoušeli novou techniku

Temelínská jednotka má 76 hasičů. Čtyři směny se střídají po dvanácti hodinách. K dispozici mají čtyři cisternové vozy a speciální techniku pro zásah při přírodních katastrofách. Součástí vybavení je i špičková dýchací technika, speciální protichemické obleky nebo obleky proti sálavému teplu. Dojezdová doba v areálu elektrárny je čtyři minuty.

Na základě vyzvání operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje pomáhají i mimo areál elektrárny. V těchto případech musí být vždy držen požadavek na minimální počet osob a techniky, která musí být přítomna tak, aby nebyla ohrožena požární bezpečnost elektrárny.

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí
JE Temelín
Sdílet