Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové posily Hasičského záchranného sboru ČR absolvovaly v Brně obměněný noční výcvik

Čas letí jako voda a v Brně nám končí další kurz nových posil Hasičského záchranného sboru ČR. Vzhledem k tomu, že tito posluchači již noční výcvik zažili, i když v roli figurantů, bylo samozřejmě třeba jednotlivá stanoviště obměnit a nachystat jim nová překvapení, se kterými se mohou ve svém dalším profesním životě setkat.

Na stanovišti Domek byli posluchači rozděleni do tří družstev. Námětem výcviku byl požár bytového domu v nočních hodinách. V domě se nacházelo blíže nespecifikované množství osob. Úkolem družstev bylo provedení průzkumu bojem, záchrana osob a hašení jednotlivých ohnisek požáru. Cvičící vstupovali do objektu s využitím nastavovacích žebříků a po AZ 30. Taktéž samotnou záchranu (figuríny) prováděli s využitím výše uvedených prostředků.

Stanoviště Dopravní nehoda vypadalo na první pohled stejně jako vždy, než posluchači objevili, že řidič jednoho z vozů je neslyšící. Ztížené světelné podmínky tuto situaci zkomplikovaly ještě více. V druhém vozidle se nacházel těžce zraněný řidič v bezvědomí. Nutno říci, že ačkoli nikdo z posluchačů neovládá znakovou řeč, se situací si poradili výborně. Je potřeba ocenit rovněž skvělé herecké výkony figurantů, kteří se museli vžít do role neslyšícího, aby situace vypadala věrohodně.

Lezecký výcvik se tentokrát přesunul do půdních prostor ŠVZ. Dělník, který prováděl opravy krovů, se při pádu poranil motorovou pilou. Posluchači si museli poradit jak s tepenným krvácením, které zraněného ohrožovalo na životě, tak s jeho spuštěním z půdy za pomoci lanové techniky a snesením po schodišti.

Rádi bychom poděkovali za nasazení a odvedené výkony jak našim posluchačům z končícího kurzu nováčků, tak všem instruktorům, technikům a figurantům z kurzu NOV 4, kteří se na výcviku podíleli.

kpt. Bc. Zuzana Kupková, DiS.
Školní a výcvikové zařízení HZS ČR, středisko Brno
Sdílet