Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ze služby v Karlovarském kraji odchází dva velitelé hasičů, jeden po 29 letech, druhý po 30 letech

Opustit službu u profesionálních hasičů se rozhodli na přelomu roku dva velitelé. Ze stanice Karlovy Vary odešel Milan Bláha, se stanicí Toužim se zase loučí Miroslav Kindel.

Miroslav Kindel

Už jen doslova několik posledních hodin služby v hasičské uniformě má před sebou Miroslav Kindel. Po 29 letech u profesionálního hasičského sboru odchází na zasloužený odpočinek. Miroslav Kindel nastoupil k hasičům v roce 1986 na stanici v Karlových Varech.

Vzpomíná, že v té době k zásahům jezdili s cisternou Škoda 706 nebo používali automobilový žebřík Ifa. Během své služby získával řadu zkušeností, které mu umožnili povýšit až na funkci velitele družstva. Jako velitel zasahoval například u velkého požáru skladu pohonných hmot v podniku Čepro v Hájku v květnu roku 1996.

„Byl to asi největší zásah, jaký jsem zažil. Hořela nádrž s benzínem,“ říká dlouholetý hasič. Při zásahu jsem pak v podzemí v technologii společně s technikem z podniku šel zavřít ventily, které do hořící nádrže stále pouštěli další pohonné hmoty.

Za tento svůj odvážný čin byl dokonce oceněn. „Od tehdejšího přednosty okresního úřadu jsem dostal hodinky,“ ukazuje Miroslav Kindel památku, kterou nosí dodnes. Poslední roky slouží jako velitel družstva na stanici v Toužimi, kde vychoval mnoho svých nástupců. A na konec své kariéry si ještě naposledy vyzkoušel velký požár.

Jako velitel zasahoval při nedávném požáru restaurace v Bezvěrově na Plzeňsku, kde jeho profesionalitu a zkušenosti uznali i kolegové z Plzeňského kraje. Po odchodu ze služby se chystá hlavně odpočívat. Na hasičinu ale zapomenout nechce. „Od dětství jsem u dobrovolných hasičů u nás doma ve Stružné. Tady chci pořád zůstat aktivním hasičem,“ slibuje odcházející velitel.


Karlovarská stanice na přelomu roku přišla o jednoho z nejzkušenějších velitelů. Profesionální službu na vlastní žádost opustil Milan Bláha. K HZS Karlovarského kraje nastoupil 1. října roku 1984. Po absolvování nástupního odborného výcviku v Borovanech, který ukončil s výborným hodnocením, byl zařazen na stanici v Karlových Varech jako hasič až do roku 1987, kdy byl pro výborné výsledky přeřazen do funkce velitel družstva.

O rok později byl pro velmi dobré výsledky zařazen do funkce velitel čety. Po celou dobu své služby měl mezi ostatními kolegy hasiči patřičnou autoritu a společně s ostatními zasahoval u celé řady složitých zásahů na Karlovarsku.

S hasiččinou ale po svém odchodu od profesionálního sboru končit rozhodně nechce. Milan Bláha se stal novým velitele jednotky vojenských hasičů v Hradišti. Zde se chce starat o další rozvoj této vojenské hasičské jednotky, která zajišťuje požární ochranu pro celý vojenský prostor Doupov.

S Milanem Bláhou se na karlovarské stanici rozloučili všichni kolegové a jako jeden z dárků na odchod dostal i smuteční věnec, který má připomínat odchod jedné z legend hasičů v Karlových Varech.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet