Pátek 17. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičké jednotky na východě republiky zaměstnal vítr, na silnice padaly stromy

Silný vítr, který předpovídali meteorologové, dorazil v pátek také do Moravskoslezského kraje. Hasiči v souvislosti s ním řešili celkem 7 událostí.

JHM

Od ranních hodin začal v Moravskoslezském kraji foukat silný vítr, který zaměstnal také hasiče. V souvislosti s ním mám hlášeno celkem 7 událostí (5 x odstranění stromu spadlého na komunikaci a 2 x zajištění uvolněných plechů na střechách).

Nejvíce událostí zaznamenali hasiči na Novojičínsku, kde odstraňovali ve čtyřech případech spadlé stromy na komunikaci. Jednalo se o silnici vedoucí z obce Sednice na obec Závišice, kde padaly vzrostlé smrky. Na Karvinsku byl zaznamenán jeden případ s odstraněním spadlého stromu, v Ostravě jeden případ, kdy byly silnými poryvy větru uvolněny plechy na střeše a na Bruntálsku taktéž jeden případ uvolněných plechů na střeše.

K večeru se pak již silný vítr uklidnil, a tedy ani hasiči již nemuseli zasahovat u událostí v souvislosti s ním.

por. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje


V průběhu pátku 6. února 2015 dopoledne vyjížděli hasiči v Olomouckém kraji celkem k 8 událostem, které měly souvislost se silným větrem, před kterým varovali meteorologové.

Nejčastěji vyjížděli hasiči na Olomoucku (4 zásahy), Přerovsku (3 zásahy) a Prostějovsku (1 událost). Kromě popadaných stromů na komunikace odstraňovali hasiči také uvolněný plech na střeše a visící plachtu z mostu.

Přehled výjezdů hasičů:

  • 6:31 hodin – Domašov nad Bystřicí – stromy na komunikaci, do kterých najelo osobní vozidlo. Vozidlo zaklíněno ve větvích. Hasiči větve pilou odřezali a vozidlo vysvobodili. Nikdo nebyl zraněn.
  • 6:44 hodin – Paršovice – osobní vozidlo najelo do spadlého stromu, bylo převrácené na střeše. Hasiči ho vrátili zpět na kola.
  • 7:18 hodin – Šternberk směr Dalov – stromy na komunikaci
  • 7:32 hodin – Huzová – stromy na komunikaci
  • 7:59 hodin – Lipina – popadané stromy na komunikace
  • 10:26 hodin – Přerov, Kosmákova – pomocí výškové techniky hasiči odstranili uvolněnou část střešní krytiny z dvoupodlažního domu, zbytek krytiny připevnili.
  • 11:23 hodin – Lipník nad Bečvou – odstranění visící plachty z mostu (zasahovali hasiči SŽDC)
  • 11:44 hodin – Drahany – strom přes komunikaci směr Žárovice

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje


Jihomoravském kraji silný nárazový vítr vyvrátil vzrostlý strom přes silnici I/54 u Žarošic. Hasičům ze Žarošic jeho rozřezání trvalo necelou půlhodinu. Provoz na silnici byl následně obnoven. V Brumovicích na Břeclavsku zasahovali hasiči ze stanice Hustopeče a dobrovolná jednotka z Kobylí u vyvrácené borovice. Tady strom částečně spadl na dráty elektrického vedení.

Sdílet