Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS Královéhradeckého kraje uzavřel s Horskou službou ČR dohodu o pomoci na vyžádání

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje zastoupený krajským ředitelem plk. Ing. Františkem Menclem, a Horská služba České republiky oblast Orlické hory (dále jen HS ČR OH), zastoupená náčelníkem Mgr. Josefem Hepnarem, společně podepsali dne 10. února 2015 smlouvu s názvem „Dohoda o plánované pomoci na vyžádání“.

Tato smlouva zavazuje obě strany ke spolupráci a součinnosti v rámci integrovaného záchranného systému (dále jen IZS) při provádění záchranných a likvidačních prací v horském terénu a v naléhavých případech i mimo horský terén Orlických hor.

Ustanovením dohody se HS ČR OH stává tzv. ostatní složkou IZS a její síly a prostředky jsou zahrnuty do Poplachového plánu IZS Královéhradeckého kraje. V případě potřeby tak HS ČR OH může pro řešení vzniklých mimořádných událostí poskytnout např. lékaře, vycvičené záchranáře, sněžný skútr nebo terénní čtyřkolku.

Dohoda také otevírá cestu ke spolupráci při přípravě a organizaci společných cvičení složek IZS, zaměřených především na vyhledávání a záchranu osob v nepřístupném horském terénu nebo ke společné odborné přípravě a školením.

Vzájemná dohoda HZS KH kraje a HS ČR OH nastavuje vhodné podmínky pro profesionální a maximálně efektivní součinnost těchto složek při záchraně životů, zdraví a majetku nejen v lokalitě Orlických hor.

Text: Alena Kuthanová, DiS.; mjr. Mgr. Ondřej Sezima
Foto: HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet