Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičští instruktoři si předávali zkušenosti a cvičili záchranu osob u vodní nádrže Olešná na Frýdeckomístecku

Tři desítky instruktorů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) si předávaly ve čtvrtek 12. února 2015 dopoledne u vodní nádrže Olešná (okres Frýdek-Místek) zkušenosti z víkendového mezinárodního semináře v Jižních Čechách, zaměřeného na záchranu osob z ledu. Nabyté vědomosti předají dál ve svých jednotkách a vodních záchranných družstvech.

Zkušení hasičští instruktoři práce na vodě ze všech územních odborů HZS MSK si vyslechli poznatky, které jejich vybraní kolegové získali na sobotním semináři v Dolní Vltavici u vodní nádrže Lipno. Potom si je sami vyzkoušeli na tenkém ledu přehrady Olešná.

Přečtěte siVe výcvikovém centru Vodní záchranné služby ČČK v Dolní Vltavici hasiči cvičili záchranu osob z ledu, přiletěl i vrtulník

Při nácviku byli oblečeni do nepromokavých kombinéz a záchranných vest s přilbami na hlavě. Při záchraně kolegů-figurantů používali lana, hadice, nastavovací žebříky a záchranné saně. Také si vyzkoušeli pohyb po praskajícím ledu s probořením do ledové vody.


Zimní měsíce jsou každoročně u jednotek HZS MSK ve znamení výcviků na ledě nejrůznějších vodních nádrží a také v jejich ledové vodě. Hasiči zkoušejí ty nejefektivnější způsoby záchrany tonoucích osob v závislosti na síle ledu. Vedle nastavovacích žebříků a lan používají při výcviku například záchranné saně RS5, desetimetrový nafukovací záchranný chodník, ale i páteřní desky a vzduchem natlakované hadice.

V Moravskoslezském kraji navštěvují jednotky profesionálních hasičů při těchto výcvicích nejrůznější přehrady, vodní nádrže, jezera a rybníky ve svém okolí. Například ostravské jednotky jezdívají (vždy po dvou stanicích) často cvičit na Vrbická jezera v Bohumíně, nebo na štěrkovnu do Hlučína, novojičínští na vodní nádrž Čerťák, těšínští zase na přehradu Hrabina, profesionální hasiči z Frýdku-Místku na přehrady Olešná a Baška.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet