Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z havarovaného kamionu v obci Pitín uniklo asi 500 litrů nafty, hasiči museli instalovat norné stěny

V 19:30 hodin přijal operátor tísňové linky krajských hasičů oznámení o dopravní nehodě kamionu v obci Pitín na Uherskohradišťsku. Podle prvotních informací havaroval tahač s návěsem na mostě přes řeku Olšavu. Z tahače, který zůstal viset nad vodním tokem, došlo k úniku většího množství nafty. Jak bylo následně zjištěno od řidiče soupravy, mělo se jednat asi o 500 litrů.

Na místo události byly postupně vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanic Slavičín, Uherské Hradiště, Otrokovice a Uherský Brod. Tyto jednotky posílili i dobrovolní hasiči ze Slavičína a Bojkovic. V 20:36 hodin byl na místo události vyslán velící důstojník z centrální stanice Zlín.

Okamžitě po příjezdu jednotek bylo instalováno několik norných stěn, a to přímo v místě nehody a dále ve směru vodního toku na Bojkovice a Šumice. Současně část jednotek prováděla kontrolu rozsahu znečištění řeky uniklou naftou. O situaci byli informováni zástupci obce, referátu životního prostředí a správce vodního toku.

K vyproštění havarované nákladní soupravy byl mimo vyprošťovacího automobilu profesionálních hasičů z Otrokovic povolán i speciální jeřáb soukromé asistenční služby.

Dne 16. 2. 2015 po 23:00 hodin bylo zahájeno vyprošťování havarované nákladní soupravy. S ohledem na komplikovanost zásahu byla připravena i možnost, že na místě události bude nasazen také vyprošťovací speciál profesionálních hasičů hlučínského záchranného útvaru. K jeho povolání však už nedošlo. V úterý v 00:26 hodin se podařilo tahač i s návěsem bezpečně vyprostit.

Hasiči také za použití sorbentů likvidovali naftu zachycenou nornými stěnami na hladině řeky. Po naložení tahače na vozidlo odtahové služby a dokončení likvidačních prací byly odinstalovány i norné stěny (mimo jedné, která byla na místě z preventivních důvodů ponechána). Po dnešní jedné hodině se nasazené jednotky začaly postupně vracet na své stanice.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet