Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva proudy: Je správné, aby pražská jednotka z hradu nově patřila přímo pod GŘ?

V posledních dnech jsme přinesli informaci o chystané změně u hasičské stanice na Pražském hradě, která patří pod HZS hl. m. Prahy. Generální ředitelství HZS ČR rozhodlo, že nově bude jednotka spadat do kompetence Generálního ředitelství resp. přímo pod generálního ředitele. Jsou tyto kroky správné? Vybrali jsme pro vás několik rozdílných názorů a argumentů.


Z textu brig. gen. Ing. Drahoslav Ryby

Cílem vedení Hasičského záchranného sboru České republiky je zkvalitnit práci i postavení této jednotky a rozhodně nesnížit dnešní zajištění bezpečnosti. Současně reaguje i na potřebu specializace hasičské jednotky na ochranu sídla prezidenta. Tento útvar bude zasahovat kdekoli, kde bude třeba, nikoli pouze na území Pražského hradu.

V otázkách velení postupujeme obdobně, jako je tomu u Policie České republiky, kde Útvar pro ochranu prezidenta České republiky je přímo podřízen policejnímu prezidentovi, jako útvar s celostátní působností. Stejně tak i Hasičský útvar ochrany Pražského hradu by měl být logicky podřízen generálnímu řediteli Hasičského záchranného sboru České republiky.


Názor z diskuzního fóra, autor si nepřál být jmenován

Údajným cílem HZS ČR je mimo jiné „zkvalitnit práci i postavení této jednotky“. GŘ má informace o nekvalitní práci jednotky? V čem je nekvalitní? Proč to neřeší? Na tyto otázky nebylo zatím odpovězeno. Pokud se tímto argumentuje, je potřeba tedy doplnit důkazy o špatném fungování jednotky pod správou HZS hl. m. Prahy.

Dalším údajným důvodem je, že GŘ „reaguje na potřebu specializace hasičské jednotky na ochranu sídla prezidenta“ a zároveň že „Tento útvar bude zasahovat kdekoliv“. Vše je pak vyšperkováno ujištěním, že „s tímto útvarem se počítá i pro případné zásahy v tunelu Blanka". Z toho všeho vychází, že podprůměrní hasiči budou nahrazeni naprosto špičkovými, kteří pod vedením svých nových geniálních velitelů a pod supervizí GŘ vytvoří unikátní jednotku?

Opravdu si GŘ myslí, že do teď dělala tato jednotka něco jiného? Že by na jejich uvedené argumenty v současném stavu pod velením HZS Praha nestačila?

Mají nás všechny za naivky, kterým mohou argumentovat čímkoliv? Krásné podhoubí pro legendy o tom, jak se v našich končinách udělují generálské hodnosti. Jako letitému hasičovi je mi stydno.


Texty byly redakčně upraveny a zkráceny.

Své názory můžete přidávat do vlákna v našem diskuzním fóru.

Sdílet