Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jak na SARIN?

Likvidace úniku nervově paralytické bojové chemické látky SARIN při zásahu policie.Taktické cvičení HZS Pardubického kraje.

Dne 14. května 2003 v 8:30 hodin se na parkovišti pod hradem Kunětická hora uskutečnilo taktické cvičení jednotek požární ochrany územního odboru Pardubice a složek Integrovaného záchranného systému okresu Pardubice. Tématem cvičení byl únik nervově paralytické bojové chemické látky, Sarinu (dále jen NPBCHL).

Cílem cvičení bylo prohloubení schopností velitelů jednotek PO při řízení sil a prostředků, příprava složek IZS, orgánů podílejících se na provedení a koordinaci záchranných a likvidačních prací při mimořádné události. Seznámení s provozem nového protiplynového vozidla Renault-Midlum v operačním řízení, ověření připravenosti příslušníků HZS Pardubického kraje, ÚO Pardubice na mimořádnou událost s přítomností bojové chemické látky.

Jednalo se o událost, kdy Policie ČR při zásahu proti překupníkům se zbraněmi zajistila dvě ampule s NPBCHL Sarinem o obsahu cca 2 l.
Jedna ampule se při zásahu rozbila a do automobilu uniklo 0,5 l látky. Na místě události, zůstali dva pachatelé, jež byli přímo zasaženi NPBCHL, jeden byl ve voze a druhý vně auta. Policie ČR nahlásila všechny známé skutečnosti na operační a informační středisko HZS Pk.

Hasiči se oblékli do přetlakových protichemických obleků a vybaveni chemickými průkazníky, detektorem záření GI-3H, nosítky, autoinjektory ComboPen se vydali pro zraněné přes kontrolní bod do nebezpečné zóny plnit konkrétní rozkazy vydané velitelem zásahu. Byla postavena nádrž na zachycení kontaminované vody. Neustále probíhalo měření. Zraněným osobám bylo vpíchnuto antidotum a přes dekontaminační prostor, kde byl na ně aplikován dekontaminační roztok z rozprašovače a sprchy jsou jednotlivě transportovány k ošetření Zdravotnickou záchrannou službou Pardubice. Osoba, která byla v bezvědomí byla přenesena na nosítkách.

Na místo byli povoláni odborníci z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, kteří provedli podrobnější měření v okolí místa zásahu spektrometrem a potvrdili správnost rozmístění jednotlivých zásahových sektorů. Obě skleněné ampule se Sarinem byly umístěny do speciálního kontejneru a transportovány přes dekontaminační prostor.

Hasiči na závěr odešli z nebezpečného místa přes dekontaminační sprchu do týlového prostoru, kde je kolegové v dýchacích přístrojích a v rukavicích odstrojili. Obleky byly uzavřeny do igelitových pytlů. Kontaminovaná voda byla jímána do záchytného bazénu a po zásahu ji specializovaná firma zlikvidovala.

nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet