Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V brněnském tunelu Pisárky hořelo auto, cvičení bylo prvním zásahem po ukončení realizace nového bezpečnostního systému

Hasiči aktivně využili poslední dny uzavření tunelu Pisárky v Brně. Pravidelně se seznamovali s areálem tunelů a jeho bezpečnostním řešením a dnes se také účastnili prověřovacího cvičení složek IZS. V tunelu totiž cvičně hořelo auto.

Cvičení bylo prvním zásahem v tunelu po ukončení realizace nového bezpečnostního a řídícího systému. Ten nyní mimo jiné umožňuje operačnímu středisku HZS sledovat dění v tunelových tubusech pomocí kamer a podávat tak informační podporu veliteli zásahu.

Operační středisko vyslalo na místo 5 hasičských jednotek a další dobrovolné jednotky uvedlo do pohotovosti k zajištění brněnských hasebních obvodů po dobu cvičení.

Zásah měl prověřit akceschopnost složek integrovaného záchranného systému a jejich spolupráci. Hasiči se museli vypořádat s požárem vozidla v jednom z tunelových tubusů a poskytnutím první pomoci zraněné osobě. Ověřili si již nastavené taktické postupy, které jsou pro zásahy v tunelech specifické.

Na celý průběh akce dohlíželi rozhodčí zúčastněných složek IZS. V následujících dnech se bude přibližně půlhodinové cvičení vyhodnocovat.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet