Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Vysočiny v novém

Hasiči z kraje Vysočina v Jihlavě slavnostně otevřeli své nové sídlo.

Zázemí získali v jednom ze čtyř křídel někdejších Žižkových kasáren, kde sídlí krajský úřad. Rekonstrukce budovy začala v roce 2000 a vyžádala si 38 milionů korun. Zbývá ještě dokončit pracoviště pro příjem tísňového volání na mezinárodní linku 112 a přestěhovat operační středisko, ze kterého se koordinuje vysílání jednotek k zásahu.

Provoz v novém sídle symbolicky zahájili hejtman Vysočiny František Dohnal a šéf profesionálních hasičů Miloslav Štěpán. Dohnal poté předal do rukou Ryby krajskou zástavu, vysvěcenou opatem strahovského kláštera Josefem Michaelem Pojezdným.
Generál Štěpán na setkání ocenil, že se v republice podařilo vybudovat 14 krajských hasičských záchranných sborů, které ve spolupráci s kraji, obcemi, dobrovolnými hasiči, lékaři i neziskovými organizacemi poskytují pomoc při mimořádných událostech a katastrofách.

Štěpán během ceremoniálu rovněž vyznamenal lékaře Oldřicha Krumpla, který loni 17. května vnikl spolu s hasiči do trosek domu v Pelhřimově, jímž projel kamion. Lékař v suti zachránil matku a dvě děti. Při nehodě zemřeli tři lidé, řidič a dvě chodkyně.

Dohnal při předání praporu podotkl, že je symbolem důvěry obyvatel kraje, že se všichni mohou spolehnout na pomoc hasičů při nepředvídaných událostech. Zástavu připevnil Štěpán, který hasičům popřál, aby se všichni zdraví a bez zranění vrátili po zásahu domů.
Sdílet