Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Drama na indické železnici

Desítky lidí zahynulo při požáru vlaku v indickém svazovém státě Paňdžáb na severu země.

Nejméně 38 lidí dnes zahynulo při požáru vlaku v indickém svazovém státě Paňdžáb na severu země. Dalších 20 cestujících bylo popáleno. Oznámila to podle agentury Reuters místní policie.

Podle ní začaly hořet poslední tři vagony vlaku, který směřoval z Bombaje do paňdžábského města Amritsaru. Nejmenovaný zástupce indických železnic řekl, že oheň se rozšířil z toalety jednoho z vagonů. Podle svědků byl vlak přeplněný a východy byly zablokovány zavazadly. Někteří lidé se před ohněm pokusili schovat na toaletě, kde se udusili. Další okolnosti, včetně toho, proč se oheň rozšířil tak rychle, nejsou zatím známy.

Vlak přerušil cestu a tři hořící vagony byly odstaveny na nádraží v Ládaválu asi 300 kilometrů severně od Dillí. Zranění byli převezeni do nemocnice poblíž paňdžábského okresního města Ludhijána a zbytek vlaku posléze pokračoval do Amritsaru.
Trasa Amritsar-Bombaj normálně trvá 37 hodin a většina cestujících v době neštěstí spala.

Mezi oběťmi bylo podle okresního policejního soudce Anuraga Agarvala 10 až 12 dětí. Ve vagonech podle něj byla spousta malých těl a jejich zuhelnatělých částí. To záchranářům ztěžovalo určování skutečného počtu mrtvých.
Záchranářům a místním obyvatelům boj s ohněm trval téměř tři hodiny. Příčina požáru se vyšetřuje, úmyslný čin však úřady vylučují.

Dnešní železniční požár byl nejhorší od loňského požáru vlaku s indickými poutníky ve státě Gudžarát, založeného zřejmě skupinou muslimských útočníků. O život tehdy přišlo 59 lidí.

Indie má po Spojených státech druhou nejrozsáhlejší železniční síť na světě. Ve druhém nejlidnatějším státě světa je v provozu 14.000 vlaků, které přepraví přes 13 milionů lidí denně. Za rok na tamních drahách dochází v průměru k 300 nehodám.
Sdílet