Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Vrbna pod Pradědem cvičili záchranu osob a zvířat z ledu

Sobotní dopoledne dne 28. února 2015 bylo pro hasiče města Vrbna pod Pradědem ve znamení výcviku. Jednotka cvičila záchranu osob a zvířat ze zamrzlé vodní plochy. Místem konání byl areál rybníků, který v minulých letech vybudovalo město a kam chodí mnoho lidí na procházky i se svými domácími mazlíčky.

Námětem cvičení bylo vytažení osoby, která se propadla do rybníku a nemůže se vlastními silami dostat zpět na břeh. Hasiči cvičili všechny možné způsoby záchrany. Mezi možnosti, které mají se řadí záchrana pomocí žebříků, fixační desky, hadice, lana, házecího pytlíku a mezi nejrychlejší způsoby patří bezesporu osobní zásah hasiče.

Aby byla představa členů jednotky dokonalá, dva se nechali zachránit z vody, do které skočili pouze jištění a v zásahovém oděvu, ovšem bez prostředků pro práci na vodě.

Cvičení přispělo k lepší připravenosti jednotky na zásah tohoto typu. Všichni lidé, kteří chodí do okolí rybníků nebo jiných vodních děl, musí dbát velké opatrnosti. Zejména v zimních měsících nelze předpokládat tloušťka ledu, jelikož síla není stejná na celé vodní ploše.

Bc. Ondřej Chalupa
velitel
JSDH Vrbno pod Pradědem
Sdílet