Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči mohou klidně spát

Na místě, kde byla v minulém roce pořádána soutěž IRON FIREMAN 2002 měly podle projektu stát zcela nové mrakodrapy. Zatím to však vypadá, že vedle současné budovy City Empiria budou postaveny budovy mnohem menší.

Podle původních plánů zde měly vyrůst dvě nové výškové budovy, které by převyšovaly objekt bývalého rozhlasu. Společnost ECM, která je chtěla stavět, projekt upravila.

Budoucí novostavby tak nepřesáhnou výšku budovy někdejšího Motokovu. Budovy bývalého rozhlasu a Motokovu vlastní společnost ECM . Dva nové mrakodrapy zde měly vzniknout podle návrhu amerického architekta Richarda Meiera. Plán, který firma poprvé prezentovala před dvěma lety, vyvolal polemiky mezi odborníky i veřejností.

Vyskytly se dokonce názory, že by kvůli mrakodrapům mohlo být historické jádro Prahy vyškrtnuto ze seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Minulý týden na to upozornil památkář Národního
památkového ústavu Karel Ksandr, podle kterého by výškové budovy výrazně zasáhly do panoramatu města.

Společnost chce napravit chyby minulosti, které jsou viditelné v nynějším panoramatu pankrácké pláně, dodal manažer projektu.


Požáry ve výškových budovovách jsou pro hasiče noční můrou. Provádění takových zásahů je vždy spojeno se značným nasazením hasebních prostředků a fyzických sil. Velký důraz je proto v takových budovách kladen na prevenci.

Nejcitlivějším obdobím bývá pro takové budovy doba, kdy jsou stavěny nebo rekonstruovány. Důkazem tomuto tvrzení může být případ z tohoto roku, kdy v průběhu provádění svářecích prací došlo ke vznícení těsnící pěny ve spárách a následnému zakouření dvou pater (deváté a desáté nadzemní podlaží).

Shodou okolností probíhala v postižených patrech kolaudace, která byla po ukončení zásahu zastavena. Zjistily se totiž další nedostatky, které nebylo možné jen tak přehlédnout. Nefungovaly výtahy tak, jak měly. Nefungovala vzduchotechnika.

Tento případ skončí potrestáním svářeče v přestupkovém řízení u HZS hl.m. Prahy. Podle našich informací se zjištěné nedostaky podařilo odstranit a patra zkolaudovat.
Sdílet