Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár poškodil podkroví chatky v Přílepech na Kroměřížsku, podmáčený terén uvěznil cisternu hasičů

Operátor tísňové linky krajských hasičů ve Zlíně přijal oznámení o požáru v objektu rekreační chatky u obce Přílepy na Kroměřížsku.

Na místo hlášené události byly vyslány jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Holešova, Přílep a Fryštáku. Samotný příjezd na místo požáru po polní komunikaci se ukázal pro těžkou techniku hasičů jako velmi komplikovaný. Silně podmáčený terén uvěznil jednu z cisteren profesionálních hasičů. Ostatní vozidla tak musela použít druhou příjezdovou komunikaci. Velitel zásahu si také vyžádal vyslání posilové jednotky s cisternou pro velkoobjemové hašení zn. Tatra z centrální stanice Zlín.

Jak bylo zjištěno po příjezdu na místo, požár zasáhl část podkrovního prostoru rekreační chatky. O uhašení požáru se jako první pokusil i majitel objektu. Zlikvidovat požár skrytý v izolacích střechy se mu však hasicím přístrojem nepodařilo. O lokalizaci a následnou likvidaci se tak postarali až hasiči, kteří po nasvětlení místa zásahu a natažení dopravního vedení vnikli do podkroví chatky. Pro celkovou likvidaci bylo nutné provést také rozebrání části stavebních konstrukcí podkroví. Ke kontrole zasaženého prostoru využili hasiči i termokameru. Třicet minut před půlnocí byla velitelem zásahu ohlášena definitivní likvidace události.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 60.000,– Kč. Jak se následně vyjádřil velitel zásahu, požár se podařilo dostat pod kontrolu opravdu v poslední chvíli. Při pozdějším zásahu by s největší pravděpodobností došlo k jeho rychlému rozvoji a rozšíření na celé podkroví a střechu objektu. Hasičům se tak podařilo uchránit majetek v hodnotě asi 1 000.000,– Kč.

Ještě než se mohli hasiči vrátit na své stanice bylo nutné provést vyproštění zapadnuté cisterny. To se s využitím automobilního jeřábu profesionálních hasičů z Otrokovic těsně před půlnocí také podařilo.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet