Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zlínští hasiči z preventivně výchovného programu Hasík navštívili školu pro sluchově postižené ve Valašském Meziříčí

Ve dnech 27. 1. 2015 a 3. 3. 2015 byl v „Mateřské škole, základní škole a střední škole pro sluchově postižené“ ve Valašském Meziříčí realizován preventivně výchovný program „HASÍK“ – výchova děti v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

Dva vyškolení instruktoři z řad profesionálních hasičů ze stanice ve Valašském Meziříčí přednášeli ve třídách sluchově postiženým dětem, jak se chovat a co dělat v různých nebezpečných situacích, které je mohou zastihnout v běžném životě.

Děti se zbytkovým sluchovým vjemem si mohly prakticky vyzkoušet volání na tísňovou linku hasičů 150 a IZS 112. Dále se dozvěděly co dělat, když ve škole nebo doma bude hořet, a jak na sebe v takové situaci mají upozornit. Neslyšící děti si vyzkoušely nahlášení mimořádné události prostřednictvím SMS zprávy na městskou policii města Valašské Meziříčí, kde mají k tomuto účelu vyčleněnu speciální telefonní linku. Hlídka městské policie se po obdržení SMS zprávy, která obsahovala žádost o pomoc, během velmi krátké doby dostavila na místo, odkud byla zaslána tísňová SMS. Tento způsob vyžádáni pomoci v tísni je dohodnut jen pro území Valašského Meziříčí z důvodu dislokace školy pro neslyšící ve městě.

Na závěr instruktoři podali dětem ještě doplňující informace a rozdali drobné dárečky, které dětem udělaly velkou radost. Závěrem je nutno uvést, že škola pro sluchově postižené, je s více než stoletou tradicí nejstarší v České republice. Tato akce dala základ pro budoucí užší spolupráci v této oblasti mezi složkami IZS a školou pro sluchově postižené.

Ing. Anna Hubová
Oddělení ochrany obyvatel a krizového řízení
HZS Zlínského kraje ÚO Vsetín
Sdílet